Trebaju li ljekarne plaćati naknadu za šume?

Naslovnica Forum Komentari članaka Trebaju li ljekarne plaćati naknadu za šume?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Lehki ističe da ljekarne i ljekarničke ustanove nisu gospodarski subjekti jer primarno ne prodaju lijekove već samo pružaju uslugu njihova izdavanja. Zbog toga promet ljekarni u najvećem dijelu ovisi o cijenama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na što ljekarne ne mogu utjecati.

Koja logika. Onda bi od nameta trebalo izuzeti i otkuplkivacnice zlata i kladionice.

Oni takodjer samo prodaju uslugu i nemogu utjecati niti na cijenu zlata nici na rezultate utakmica.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Velik dio prihoda od prodaje u ljekarnama su proizvodi koji ne zadovoljavaju definiciju lijeka a isto tako i “lijekovi” koji se ne izdaju na recept (“over the counter drugs”). Razlike u cijeni tih proizvoda mogu biti i 25% unutar ljekarni. Prihod ljekarnama od lijekova na recept (koje određuje HZZO) nije veći od 50%.
Jednostavno u ljekarne se svašta načička i nema baš kontrole što se prodaje. Ljekarnik mora raspolagati dostatnim znanjem pri preporuci bilo kojeg proizvoda kojeg prodaje što kod nas nije slučaj.
Ima i drugih bisera: recimo aparati u salonima za uljepšavanje bez nadzora i kontrole liječnika, solariji, zahvati pedikera kod uraslog nokta i sl.

Zašto uopće bilo koje TD mora plaćati naknadu za šume. A ne za gume? Naknade su totalna glupost politički birokratiziranog sustava koje germani sada stavljaju pomalo u red. (EU birokracija, Part II.)

Primjereniji naslov za ovaj članak bio bi ” Dali ljekarne obavljaju gospodarsku djelatnost” a autor se je osim o očitovanim argumentima trebao izjasniti i o slijedećim činjenicama: dali ljekarne vode profitno knjigovodstvo, daqli su ljekarne obvezne plaćati porez na dobit i konačno dali se ljekarne uz suglasnost Ministra zdravlja bazporezno prodaju i mjenjaju vlasnike kao gospodarske cjeline. Bez očitovanja na ta pitanja argumenti za naslovno postavljenu tezu nalik su “drvenom željezu”

Naknada za sume je samo jedan od 500-600 parafiskalnih poreza. Doduse jedan od vecih i sveobuhvatnij kao sto su i naknade Hrvatskim vodama ili naknada Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ovakvi parafiskalni porezi obavijeni su kroz izlike koristi za javno dobro.
A ako je tako, onda bi trebali biti financirani kroz redovite poreze iz proracuna uz eventualne naknade direktnih korisnika.

Parafiskalni nameti su pokusaj varanja investitora prikazujuci poreznu presiju daleko manjom nego sto ona doista jeste.
Ali nitko nije bas blesav da na kraju ne zbroji sve troskove i to sve skupa ne zbroji kao drzavne poreze.
Nadalje, parafiskalni nameti samo jos vise otezavaju vodjenje gospodarstva jer dodatno bujaju birokraciju i unose nesigurnost u poslovanju, jer nitko ne zna gdje ga ceka iza ugla neki parafiskalni namet.

Ovo sa ljekarnama je samo pokusaj jedne grane da se trazeci rupe u zakonu pokusa izvuci iz obveze placanja ovog nameta, koji nema opravdanja u nicemu osim u dodatnom haracu poduzetnika, a na koncu svih gradjana Hrvatske.

Kako previse politickih ficfurica je uhljebljeno u Sumama, Vodama, HGK-i….. to sumnjam da cemo u mandatu ove Vlade imati ikakve znacajnije pomake u rjesavanju ovog problema.

New Report

Close