nitko ne komentira tekst, çopy/paste cu svoj sa topica THT
“pozdrav
naravno da fondovi ne bi bili zadovoljni ako bi bili zaobidjeni u IPO-u (odnosno ako ne bi ostalo dionica za njih), a bez fondova dionica na burzi ne bi mogla rasti, odnosno ne bi bilo kupaca
prospekt jest bitan, on prvenstveno sluzi institucionalnim ulagacima, IPO bi bio uspjesan jer bi ga “odradili” gradjani kojima prospekt nije bitan, no fondovima on sluzi kao smjernica, (da mogu procjeniti svoje interese barem u sljedecih 2-5 godina), s te strane IPO bez prospekta osim sto ne bi bio ozbiljan, on ne bio niti uspjesan, jer fondovi ne bi bili toliko zainteresirani (postojao bi interes i bez prospkta, ali u daleko manjoj mjeri)
smatram da nije moguce provesti dodatnu alokaciju dionica za vrijeme IPO-a, jer je postotak utvrdjen u prospketu,
ali, cini mi se da ce vlada u dogovoru s DT dati dodatnih par postotaka koji ce ici mimo IPO-a iskljucivo institucionalnim ulagacima, dakle, nakon izlistavanja na burzi bit ce alocirane po cijeni IPO-a fondovima (s kojima ce se sklopiti dogovor o takvom nacinu alokacije, te ce vrlo vjerojatno biti ponudjene preko burze), u protivnom bilo bi narusena vjerodostojnost IPO-a i same vlade medju institucionalnim ulagacima (prvenstveno stranim), te smatram da to vlada nece dopustiti
dakle, vrlo vjerojatno da cemo dobiti dodatni postotak dionica (ako se nastavi ovim tempom upis dionica,a sve govori da hoce), no time ne bi trebali biti naruseni pravni i regulatorni propisi, a fondovi bi dobili odredjeni postotak dionica po diskontnoj cijeni, i time ce moci kupovati na burzi dionice po vecim cijenama,a prosjecni ulaz ce im biti daleko manji, s te strane zadovoljni ce biti i gradjani (jer imaju prinos) i fondovi (jer su ipak vecinu dionica dobili po diskontnoj cijeni)
pozdrav”
Treba još dionica i vremena. Upis je pun pogodak! A porez tako svejedno, ako bude dobro odrađen..
Vlada radi sve što je u njenoj moći kako bi ovaj IPO bio uspješna prića. Ne čudim im se. [smiley2]
Iskoristiti ćemo to!
A onda, kuda koji, mili moji! [smiley2]
Možda griješim, ali ne sjećam se da je bilo loše na tržištu kapitla, dok je HDZ bio na vlasti. Kako su novci sa kojima fondovi ulažu naši, a nama trebaju novčići sada, a ne za 30 godina, mislim da im je rast od kako oni to kažu 2-3% godišnje super. Što bi im onda prodavali telekom sa P/E 11-14?? Ionako rade sa našim novcima…