Suvlasnici svake desete stambene zgrade će prekršiti novi zakon o energetskoj učinkovitosti

Naslovnica Forum Komentari članaka Suvlasnici svake desete stambene zgrade će prekršiti novi zakon o energetskoj učinkovitosti

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

citiram “Na ugradnju razdjelnika topline ne treba gledati kao na dodatni trošak nametnut od strane zakona, jer uređaji poboljšavaju energetsku učinkovitost… ” da mi je znati kako ti uređaji mogu poboljšati energetsku učinkovitost.


citiram "Na ugradnju razdjelnika topline ne treba gledati kao na dodatni trošak nametnut od strane zakona, jer uređaji poboljšavaju energetsku učinkovitost… " da mi je znati kako ti uređaji mogu poboljšati energetsku učinkovitost.

ventili na svakom radijatoru reguliraju protok u cijeloj zgradi, ne troši se nepotrebno, izbjegava se da je nekima prevruće, drugima nije dovoljna temperatura, živio sam kao student na 14 katu u takvoj zgradi, otvarao prozore da se rashladi, a ne možeš grijanju stati na kraj, to se sve sada razdjelnicima otklanja

u svakom slučaju je dobro da se može regulirati snaga grijanja i potrošnja no iskustva onih koji su ugradili tzv. razdjelnike su vrlo različita. neki su zadovoljni i smanjili su im se računi dok drugi kukaju kako jedva da griju, a računi su ogromni.
no, u svemu tome vidim dvije velike pogrešne stvari. prvo je to da je moja obaveza kao suvlasnika da ugradim razdjelnike, ali ja to sam za sebe ne mogu napraviti nego ovisim o ostalim suvlasnicima tj. o predstavniku suvlasnika. ako je tako po kojoj logici ja mogu biti kažnjen ako nisam sam odgovoran za ugradnju? konkretno, živim u zgradi koja nije ugradila jer je predstavnik zeznuo, što ja mogu osim da njega tužim sudu?
drugo je da smo mi potrošači i vlasnici brojila tj tih uređaja koji mjere potrošnju. nismo vlasnici brojila za struju, a nisam ni bio vlasnik brojila za vodu dok sam imao kuću. nije toliko problem u inicijalnom trošku nego u odgovornosti za daljnju ispravnost brojila tj očitanja. pa ako se brojilo pokvari kupuj novo, ako smatraš da ti obračunata potrošnja ne odgovara stvarnoj tvoj problem jer je brojilo tvoje. pretpostavljam da je netko dobio masne novce kod pisanja zakona.

New Report

Close