Stručnjaci: Drugi mirovinski stup uništio gospodarstvo, treba ga ukinuti

Naslovnica Forum Komentari članaka Stručnjaci: Drugi mirovinski stup uništio gospodarstvo, treba ga ukinuti

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Tako bezobrazno ograničavanje broja fondova i vrsta ulaganja, praktičke blokade seljenja iz fonda u fond i državno regulirane previsoke naknade za upravljanje imovinom, drugi stup su pretvorile u javnu kasu što nije puno drugačije od državnog proračuna.
Ali alternativa je još gora:
– njihovim gašenjem država bi postala vlasnica svojih obveznica što zapravo znači da bi efekt na proračun bio manji od trenutnog minusa
– svi koji su uplatili i kunu bi digli kolektivnu tužbu i dobili
– kolaps financijskog tržišta
– prebacivanje svih dionica na DUUDI je gore nego sad

Lik nema pojma. Drugi mirovinski stup nije uništio hrvatsko gospodarstvo to su uradile elite tog istog gospodarstva. Od 13 milijardi eur koliko imaju hrvatski OMF oko 9 milijardi je u državnim obveznicama. Dakle kao da drugi stup ne postoji. Od ostalih 4 milijarde da nije bilo drugog stupa bi se vjerojatno napravio Pelješki most, par stadiona, još jednom bi se sanirala brodogradnja, željezara i petrokemija, digle bi se plaće u državnim službama i naknade braniteljima i to bi bilo to. Nikakve promjene paradigme ne bi bilo. Zar bi to zaista spasilo hrvatsko gospodarstvo ili bi produbilo deficit tekuće platne bilance?

Ali, drugi mirovinski stup je ipak nešto uništio on je uništio naše mirovine i dao fine naknade bankama te alibi političarima kupujući državne obveznice. Da je taj stup po slovu zakona ostao državni bez naknade i ulagao u indekse u SADu i Europi mi bi unatoč krizi imali normalne prinose, političari bi bili prisiljeni raditi reformu državne i javne uprave i možda, samo možda bi postali normalna država bez ortačkog kapitalizma.

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

Gospodarstvo su uništili preveliki porezi, a ova ekipa kvazistručnjaka zagovara još i veće jer, zamislite, tamo neki novci se još vrte na privatnim računima i država ne može staviti šapu na njih.

Kad profesor sa ekonomskog fakulteta piše o nacionalizaciji privatne imovine u II stupu i to u 21 stoljeću i 30 godina od pada berlinskog zida zaista je strašno, te prima popriličnu plaću na ime predavača zamislite na ekonomskom faksu. Ovo je stvarna tragedija hrvatskog tranzicijskog modela prelaska iz socijalizma u kapitalizam.

Romel, 17.04.2019. u 20:25
Mirovinska reforma iz 2002. najveće je zlo koje je zahvatilo Hrvatsku’.

HDZSDP je najveće zlo koje je zahvatilo Hrvatsku.
Sve čega se oni dotaknu pretvori se u hrđu.

Čuj to, i to je kao stručnjak i profesor ??? A hebate sta ti studenti ekonomije tamo uče, nije ni čudo da nam je gospodarstvo oslo u 3pm…


Zvrc, 17.04.2019. u 21:17
Mirovinska reforma iz 2002. najveće je zlo koje je zahvatilo Hrvatsku'.

HDZSDP je najveće zlo koje je zahvatilo Hrvatsku.
Sve čega se oni dotaknu pretvori se u hrđu.
[/quote]

Uskoro dolaze izbori. Obavezno izadjite i glasajte protiv HDZSDP-a.

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Nema problema! Ukinite! Ali mi vratite novce iz drugog stupa, u gotovini ili na račun! Lička vam materijalna lovopska!!! Banditi jedni prevarantski hohštaplerski!!!

A tko su stručnjaci iz naslova? U tekstu se citiraju samo sindikalni uhljebi i kadrovi prošlog sustava koji su u sukobu interesa jer i inače žive od imovine drugih. Drugi stup je trebao dok su uplate dolazile a sad kad kreću isplate ukinimo ga. Zašto ne ukinu životna osiguranja ili nečiju štednju nakon godina izdvajanja, ista stvar?

Voda nikad ne zavrije dok je gledaš.

Zašto ne napišite da ste nekima bez da ste ih informirali uzeli novce sa računa!
Hvala Vam. Štedio sam za mirovinu, i sad nema druge nego u Irsku, Austriju, Njemačku da skupimo opet malo € za penziju.

Ove šarlatane treba pod hitno pohapsiti.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.


Ove šarlatane treba pod hitno pohapsiti.

ako ne uhapsiti, onda bar zabraniti da predaju studentima ovu nakaradnu i neodrživu uhljebničku ideologiju koja nema veze sa osnovnom matematikom a kamo li tek sa kompleksnom tržišnom ekonomijom…uopće nije čudno da nam diplome vrijede do 20 km tj do granice kao bregane kada se hr visoko školstvo svelo na “visoki” komesarijat za obrazovanje državnih uhljeba, tu su logika i/ili matematika imaginarne i suvišne stvari…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Kad će netko konačno početi pisati i javno govoriti koliko je uplaćenih mirovina iz drugog mirovinskog stupa svih ovih godina sprženo samo u dionicama hrvatskih tvrtki.


Kad će netko konačno početi pisati i javno govoriti koliko je uplaćenih mirovina iz drugog mirovinskog stupa svih ovih godina sprženo samo u dionicama hrvatskih tvrtki.

Sve 5, sprzeno je dosta, ali prinos je pozitivan (iako je mogao biti bolji) i taj novac POSTOJI.
Pa i te drzavne obveznice su sasvim konvertibilna valuta sad vec investicijskog rejtinga.
Da je ostao samo prvi stup taj novac NE BI POSTOJAO. U tome je kljucna razlika.
Zato te socijalisticke mamlaze treba po mom misljenju izvesti pred sud i presuditi im po kratkom postupku. Banda pljackaska.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

New Report

Close