Činjenica je da većina europskih zemalja prakticira oporezivanje kapitalnih dobitaka. Činjenica je da se oporezivanjem kapitalnih dobitaka može osigurati pravednija socijalna preraspodjela nacionalnog dohotka. Ideje smanjenja zdravstvenih doprinosa i izjednačavanja standarda novih i starih umirovljenika su pokazatelji da je ekonomska politika SDP-a socijalna. Pozivam kritičare progresivnije porezne politike da mi odgovore žele li i oni smanjiti zdravstvene doprinose i izjednačiti standard novih i starih umirovljenika, a ako žele, kojim sredstvima namjeravaju ostvariti svoju želju? [smiley9]
Činjenica je da većina europskih zemalja prakticira oporezivanje kapitalnih dobitaka. Činjenica je da se oporezivanjem kapitalnih dobitaka može osigurati pravednija socijalna preraspodjela nacionalnog dohotka. Ideje smanjenja zdravstvenih doprinosa i izjednačavanja standarda novih i starih umirovljenika su pokazatelji da je ekonomska politika SDP-a socijalna. Pozivam kritičare progresivnije porezne politike da mi odgovore žele li i oni smanjiti zdravstvene doprinose i izjednačiti standard novih i starih umirovljenika, a ako žele, kojim sredstvima namjeravaju ostvariti svoju želju? [smiley9]
sdp je imao dobru priliku u 4 godine dok su bili na vlasti smanjiti i poreze i doprinose i iskorijeniti korupciju i jos mnogo toga i jel su ista od toga napravili?? o cemu oni pricaju ljudi moji pa nismo djeca. ne zavaravaj se, sve to sto oni i svaka druga stranka daju ta predizborna obecanja najobicnija je obmana i po meni ne treba nam jos jedna nacionalna sramota da nam opet komunjare dodju na vlast iako su i sad na vlasti bivse komunjare. trebace nam jos 20 godina da ova politicka struktura izumre i da nam na vlast dodju mladi, pametni i skolovani ljudi a ne podobni i po partijskoj liniji.
na žalost leone, mi se teško mičemo u predizbornim raspravama od partizana, ustaša, komunjara i sličnih tema/izraza na malo konkretnije i relno važnije teme. evo, Jurčić pokušava fokus pomaknuti na gospodarske teme. nadam se da će mu to u sljedećih par mjeseci i uspjeti.
Martingale:
Pozivam kritičare progresivnije porezne politike da mi odgovore žele li i oni smanjiti zdravstvene doprinose i izjednačiti standard novih i starih umirovljenika, a ako žele, kojim sredstvima namjeravaju ostvariti svoju želju?
Nisam potkovan za ovo, ali bih volio čuti od kud oni misle nadoknaditi smanjivanje doprinosa na zdravstvo. Nisu bili dovoljno konkretni. Nekak mi se čini da zdravstvo traži puuuuno i da nekakav porez na kapitalnu zaradu ne može to pokriti.
A zna li itko u ovoj vašoj kaubojskoj zemlji odgovoriti na slijedeće pitanje: “Zašto se razina zdravstvenih i ne samo zdravstvenih usluga srozava dok se istovremeno proračun svake godine drastično povećava?”
Proračun je 1999. godine iznosio 48 mrld kuna, a današnji je 96 mrld kuna. Dokle nas misle bezočno pljačkati?
Zar netko misli da je manja dobit 20 poduzeća iz Crobex indeksa – slučajnost?
Eto možda da se javi prof.dr. Ljubo Jurčić ili njegova kolegica s kojom je pisao svojevremeno strategiju razvoja Hrvatske.
Nekak mi se čini da zdravstvo traži puuuuno i da nekakav porez na kapitalnu zaradu ne može to pokriti.
Proračun 2007. godine pretpostavlja izdvajanje za socijalnu zaštitu 39%, za zdravstvo 14% i za obrazovanje 8%. Čak 61%. Ili samo 61%. Pretpostavimo da se povećanjem produktivnosti javne uprave (investicijom u informatizaciju) izdvajanje za opće javne usluge može za nekoliko godina smanjiti sa 11% na 5%. Pretpostavimo da se usluge unapređenja stanovanja i zajednice u potpunosti prepuste privatnim investitorima, poput investicijskih fondova s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine. Time pročarun dobija 3% za preraspodjelu. Pretpostavimo da se proračunska izdvajanja za ekonomske poslove mogu smanjiti sa 13% na 8%. (Javni sektor treba prepustiti tržištu sve aktivnosti koje će tržište obaviti na jeftiniji način. Treba povući jasnu granicu između države kao poduzetnika i njezinih ostalih funkcija – zakonodavca, nositelja ekonomske politike i izvršne vlasti. Konkurentnost zahtijeva smanjivanje relativne veličine javnih izdataka.) Pretpostavimo da se izdvajanja za obranu i javni red i sigurnost mogu smanjiti sa 10% na 9%. Time proračun dobiva 15% za podizanje standarda umirovljenika, besplatno školovanje na državnim sveučilištima i oslobođenje participacije za zdravstvo. Progresivni porezi mogu se iskoristiti za investicije u povećavanje konkurentnosti i regionalni razvoj ili smanjivanje proračunskog deficita. [smiley2]