S&P: Banke su vam bolje od mađarskih, no lošije od čeških

Naslovnica Forum Komentari članaka S&P: Banke su vam bolje od mađarskih, no lošije od čeških

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Uz svako dužno poštovanje koje imam prema profesoru Jakovčeviću, ne mogu se oteti dojmu da je previše diplomatski, previše uviđavan, previše servilan prema hrvatskom bankarskom sustavu. Daleko sam od svake pomisli da bi trebalo javnost plašiti sa stanjem bankarskog sustava, međutim mislim da treba konstruktivno kritički iskoristiti analize i upozorenja koja dolaze od svjetskih bonitetnih kuća.
Ne može se tvrditi da je naš bankarski sustav stabilan jer:“ jer nije bio uključen u financiranje toksične imovine čije je porijeklo iz SAD-a, niti je kupovao obveznice država Europske unije koje su sada u velikim problemima.“, a istovremeno identificirati „ prijetnje domaćem bankarskom sustavu koje dolaze iz gospodarstva i vlasnica naših banaka“.
Pa ako su vlasnice naših banaka kupovale toksičnu imovinu čije porijeklo je iz SAD-a, ili su kupovale obveznice država Evropske unije koje su sada u problemima, pa naravno da će im zaškripati i da bi mogle povući kapital.
Ako opasnost, odnosno prijetnje po naš bankarski sustav dolazi iz gospodarstva, bilo bi dobro uvažiti upravo tvrdnje S&P-a o tome da svoje procijene visokog kreditnog rizika u Hrvatskoj utemeljuju upravo na:“ skromnoj snazi privatnog sektora i visokoj razini kreditiranja u stranim valutama koje su plasirale banke”.
Kada bi se ove tvrdnje S&P-a uvažile tada bi se kritičko- konstruktivistička pažnja usmjerila na pitanje i odnos koji postoji između naši banaka i javnih poduzeća, na odnos koji postoji između naših banaka i države( na svim nivoima) u kreditnim zaduženjima.
Tek tada bi se mogao pronaći odgovor na pitanje o skromnosti snage privatnog sektora, kao i na pitanja kako i zašto su se „olako“ zaduživala kako javna poduzeća tako i država kod banaka!

Rejting agencije jednostavno treba ignorirati da ne kažem zabraniti.
Samo generiraju štetu i otežavaju ionako tešku situaciju i kompanijama i građanima koji imaju nesreću da ovdje posluju i žive.
Proglasiti naše banke lošima i dati ocjenu 6 pri čemu je 10 najgore je najobičnija svinjarija.
Stupnja adekvatnosti jamstvenog kapitala je 19% – na “zapadu” je to 5-9%. Rizici su također bitno manji nego u bilo kojoj od “vodećih” zapadnih zemalja.

A da ne kažem da je kod nas već godinama razina štednje veća od razine kreditranja
Kažu da imamo slab rejting jer je puno kredita u eurima – pa skoro sva štednja je također u eurima ???

UKUPNO DEPOZITI 280,515,702,000
UKUPNO KREDITI 276,245,578,000

Itd.

Ne radim u banci i uopće in ne branim, dapače vrlo sam kritičan prema negativnoj ulozi koju imaju u našoj ekonomiji, no ove rejting agencije i njihov rad je doista skandalozan.

Sve je izvjesnije da se agencije tipa S&P prostituiraju i pišu po narudžbi onih koji im za tu uslugu plaćaju. Zar ne vide da im se zbog toga i njhov rejting srozava?

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Ovo je samo opravdanje za visoke kamatne stope, zato nas smještaju u tako rizične skupine, da je Hrvatska vlada bila pametna i da je proračun RH bio u ravnoteži bez deficita s malim suficitom druga bi priča bila…

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

New Report

Close