Širokopojasni problemi (objavljeno 06.03.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Širokopojasni problemi (objavljeno 06.03.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Dragi Stjepane,

Umjesto da se čudite što velike kompanije nisu prilagodile svoj softver MS Visti koja nije ni bila izašla, trebali biste se čuditi zašto Microsoft nije nakon godina razvijanja razvio operacijski sustav s osnovnim mogućnostima. Mnoge aplikacije na Visti uopće ne rade. Čak i Visual Studio 2003 javlja nekompatibilnost s Vistom. Kako očekujete da rade tuđe aplikacije na Visti kada ne rade niti one od Microsofta?

Pozdrav,

Svaki operativni sustav je izuzetno kompleksan softver, od unutrasnje logike, do zahtjeva iz “vanjskog svijeta”. Na stranu zadovoljstvo ili nezadovoljstvo Microsoftom, prijelaz s XP-a na Vistu je korak znacajan kao prijelaz s Windowsa 3.11 na XP. A Vista radi odlicno, i na starijem hardveru, a u nekim segmentima (prepoznavanje hardvera) i bolje od ocekivanja.
S druge strane, ono sto se na povrsini ne vidi su neizbjezne promjene sustava, poput novog grafičkog modela, pogonskih programa za zvuk, promjene u mrežnom steku… Ako imamo na umu te promjene na niskom sistemskom nivou, jasno je da treba izraditi i novu verziju Visual Studija. Jer, jednostavno se radi o novom sustavu.
Dalje, pri izlasku nove verzije bilo kojeg operativnog sustava, cak kad su u pitanju i minorne promjene, razvijatelji rade usporedno s piscima OS-a da bi se proizvodi pojavili na tržištu u isto vrijeme. Glede velikih kompanija koje navodim i koliko se znalo za Vistu i da su na raspolaganju bile razvojne verzije… stvarno je za svaku kritiku da se nitko nije potrudio svoj softver prilagoditi na novi OS. Jer ne pricamo o “malom od tetke mog strica” koji nesto programira, nego o imenima poput Virgin Medija ili Tiscalija.

Uz pozdrav,
Stjepan

Stjepan Skramic urednik IT rubrike

New Report

Close