Šef vam želi dati izvanredan otkaz? Ovo su vaša prava

Naslovnica Forum Komentari članaka Šef vam želi dati izvanredan otkaz? Ovo su vaša prava

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Što ako novinar vašeg portala dobije otkaz? Ili je u tzv. RPO sustavu ili radi samo na ugovor o autorskom djelu, nadajući se zaposlenju prije nego ga stigne neka teška bolest ili smrt. Njegov radni status može prestati zbog njegove smrti, ali nikako zbog navršenih 65 godina života jer će sigurno umrijeti ranije. Poslodavac ga može otpustiti kad god hoće, a nekad sigurno hoće, jer ne može zauvjek biti vedar, nasmijan, pun radnog elana i novih ideja. On, naime, radi bez radnog vremena, subotom, nedjeljem, praznikom, po noći, bez vikenda, bez godišnjeg odmora, bez bolovanja, bez porodiljnog, bez regresa, bez božićnice, bez uskrsnice, bez ikakvih radnih prava. Mora jednom posustati. Nema mirovinsko osiguranje, a zdravstveno ima kao nezaposlena osoba na račun radnika nad čijom se sudbinom u svojim tekstovima svakodnevno zgraža i jadikuje. Sramotno je da urednici novinare, koji u velikoj većini nemaju nikakvih radnih prava, prisiljavaju da pišu ovakve tekstove, a posebno tekstove protiv liberalizacije Zakona o radu, jer je za hrvatskog novinara, osim za nekolicinu slizanih s upravljačkim strukturama, svako radno pravo nedosanjani san i potpuna apstrakcija ili, jednostavnije, SF.

Osim ovih „sedam načina prestanka ugovora o radu“ postoji i prestanak ugovora o radu iz razloga JUDIKALIZACIJE GOSPODARSTVA!
U teorijama o poduzetništvu kao jedan od poznatih razloga za IZLAZAK sa tržišta je i IZVANJSKI RAZLOG na kojeg poduzetnik ne može utjecati. O svemu više u doktorskoj disertaciji Ksenije Pušnik:
“ Činioci istupa poduzeća sa tržišta na primjeru Slovenije“. Međutim i u tom radu nije spomenut kao razlog izlaska sa tržišta JUDIKALIZACIJA GOSPODARSTVA.
Judikalizacija gospodarstva bila bi ona situacija u kojoj država, da bi osigurala imunitet sudaca i uvela razumne rokove sudskih procesa, preuzima na sebe odgovornost za štete koje prouzrokuju suci svojim odlukama. Odnosno, uvodi tkz. Koncept građanskopravne neodgovornosti sudaca kao „PRIRODNI STANDARD“( više o tome Vesna Rakić-Vodinelić u svom eseju:“ „ OGRANIČENA ODGOVORNOST SUDIJE ZA ŠTETU – NEOPHODNA PRIVILEGIJA KOJA OBEZBEÐUJE NEZAVISNOST ILI UČVRŠĆIVANJE SUDIJSKE NEODGOVORNOSTI?“
Na judikalizaciju gospodarstva , rekao bih ,čak i alarmantno , upozorili su Andrea Domac i Predrag Bejaković u svom eseju: „( NE)učinkovitost sudbene vlasti kao jedan od uzroka neslužbenog gospodarstva“!!!!!
Pa tko bi se htio nadmetati sa uvijek nelojalnom konkurencijom kao što je SIVA EKONOMIJA ili NESLUŽBENO GOSPODARSTVO. Posebno stoga što ga podržava judikalizacija gospodarstva!!! To je u mom, i ne samo mom slučaju ,bio razlog što sam otpustio djelatnike i nikada više ne mislim zapošljavati nikoga sve dok je tomu tako!!!!

New Report

Close