Rimac: “Sve će se totalno promijeniti, kompletna slika industrije”

Naslovnica Forum Komentari članaka Rimac: “Sve će se totalno promijeniti, kompletna slika industrije”

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ugodno je prognozirati na period od 15 godina…

Iz marketinških razloga autonomnim automobilima se zovu mnogi koji to nisu u potpunosti… Zbog fizikalnih ograničenja nikada se neće moći u potpunosti prebaciti na potpunu autonomiju, no da se sve može poboljšati može

A što se tiče baterija to su sve sitna tweakanja…

Nikakvog breaktrough napretka nema niti će ga biti sa baterijama…Možda padne cijena ali kapacitet će ostati ograničen, a što se tiče stakleničkih plinova bilo bi fer gledati cijelu sliku…Uključiti proizvodnju baterija i struje u izračun stakleničkih plinova…

 

Za deset godina, teško, a kao što reče kolega, treba proizvest toliko puno struje za toliku masu strujnih vozila. Koliko će se emisija štetnosti i spuštati u proizvodnji tolikih megawata struje?

Dobro…ali Rimac neće moći zaposliti cijelu Hrvatsku…niti će cijela Hrvatska raditi samo elektro vozila. Što sa ostatkom radnog stanovništva. Činjenica je da smo imali industriju…relativno jaku. I izvozili smo u treće zemlje. A sada te industrije nemamo, jer ju je netko namjerno uništio, a ne unaprijedio, što bi bio logičan slijed događaja u normalnim državama.

@galico Netočno. Tesla je nedavno izbacio tabless battery patent i povećao efikasnost baterije za 16%. Za više informacija, googlaj “tabless battery”. Znanost nikad neće stati i zaustaviti se.

G. Novosel ne koristi ispravne podatke o broju stanovnika u Hrvatskoj. Prije 20 godina bilo je oko 4,5 milijuna, na popisu 2011. bilo je 4,2 milijuna a sada se procjenjuje da u Hrvatskoj živi oko 4 milijuna ljudi, što daje 8000 stanovnika na jednu punionicu za el. vozila.

Nije prvi puta da Rimac tuđe ideje i rješenja predstavlja kao svoja. Dakle, ovo je ‘njegova’ izjava iliti vizija isto kao što bi bila i izjava anonimne kumice s placa koja nikad nije vidjela auto. Ove stvari i projekcije je detaljno razradio i opisao Tony Seba sa Stanford sveučilišta prije više od 3 godine: https://www.youtube.com/watch?v=2b3ttqYDwF0&list=FLLNc8kg6Lv972XkBYWDWwnQ (Tony Seba: Clean Disruption – Energy & Transportation)

Dragon2000 rekao sam da su to tweak-ovi a valjda si dovoljno odrastao da znaš koliko proizvođači varaju na podacima o potrošnji, tako i ovaj Teslin podatak uzmi sa zrnom soli. Tesla svoj sustav za autonomnu vožnju reklamira kao autopilot što je već dovelo do tragičnih slučajeva. Kada se desi tragedija onda iz Tesle govore da treba čitati mala slova. Znaš li da im je sud u Njemačkoj zabranio Tesli da svoj sustav naziva autopilotom ?

A to njihovo poboljšanje je vjerojatno već poznata neka tehnologija koja je sada došla na red da se serijski ugrađuje…

Nema tu major brekathrough-a….znam dosta inženjera i iz Dokinga a i iz Rimčeve firme koji su mi o tome pričali.

Što je bilo sa onim “zidnim baterijama” koje je Musk prije nekoliko godina spektakularno predstavio i koje se trebale predstavljati rješenje kućnih energetskih problema? Ima toma poprilično godina…. i na kraju ništa…

New Report

Close