Rast cijena stanova: Što se više isplati – najam ili kupnja?

Naslovnica Forum Komentari članaka Rast cijena stanova: Što se više isplati – najam ili kupnja?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Gdje se to može tako mali stan izdati za 634,00 €? Osim toga, ako kupuješ stan plaćaš i pričuve, održavanje ili kisliš da s eza 30 godina ništa neće trebati popravljati niti renovirati? Hoću reći, računica je puno kompleksnija. Te, ako kupiš nekretninu, jednostavno više nisi fleksibilan, recimo da ideš za poslom.

Ma to su priče za malu djecu, salonske kalkulacije koje nemaju veze sa stvarnim životom.

Jedino što može povećati potražnju u odnosu na ponudu su neumorni gastajbateri, koji i dan-danas kupuju te betonske kabine novcima zarađenim drugdje, te nedostatak poreza na nekretnine, koji ekonomski nepismene stanodavce dodatno stimulira da drže previsoke cijene u nedogled, iako nemaju dovoljnu potražnju.

Podstanari su gotovo isključivo studenti, i to samo zato što se namjerno ne gradi dovoljno studentskih domova, a bili bi puno isplativije i cijelo sveučilište presliti u Bjelovar ili Karlovac, već na kupi-prodaj nekretnine mogli bi zaraditi za selidbu i puno veći stambeni standard.

Sve je to umjetno, antitržišno, bazirano na intervencionizmu marksističke države. Oni pravi nosioci tržište – mlade obitelji s dvoje zaposlenih, koji iz plaće mogu financirati kredite i normalan životni standard, s prosječinih poslovima – ne postoje, jer ih je marksistička ekonomija pretvorila u polugladne kmetove.


Gdje se to može tako mali stan izdati za 634,00 €? Osim toga, ako kupuješ stan plaćaš i pričuve, održavanje ili kisliš da s eza 30 godina ništa neće trebati popravljati niti renovirati? Hoću reći, računica je puno kompleksnija. Te, ako kupiš nekretninu, jednostavno više nisi fleksibilan, recimo da ideš za poslom.

Sve vise, minimalna cijena je 500eur za ista sto nije sobica. U dobrim kvartovima, ide i vise. Kad dodas rezije, trebas cijelu placu samo za to.

Cijene u ZG su danas sve blize mnogim mjestima u Z Europi, iako je prosjecna placa daleko ispod minimalca u ikojoj od tih zemalja.

Kupnja se isplati na dugi rok, ako se selis stalno, platis jako puno u renti. Ja sam sebi racunao u DE, ici cu u kupnju, iako mi je vise nego renta, ali kratak kredit, i nosim bez problema i sam. Kamata je takva da je novac prakticno besplatan.

Bio lani podstanar u Zg. Placao 400 eura za 76 kvadrata. Nakon mene dosli drugi za 450 eura. Kvart cvjetno naselje, stan potpuno namjesten.
Ovaj clanak kao da je pisala agencija za prodaju stanova 😉
Kad uracunas koliko Hrvatska ima godisnji pad broja stanovnika (manje rođenih, vise umrlih i broj odseljenih), kako je moguce realno ocekivati rast cijena dugorocno?
Kolika ce biti cijena kvadrata za 5 godina? Mogli bi imati oko 100.000-200.000 manje stanovnika nego sada.
Kolika ce biti cijena kvadrata za 10 godina?
Mogli bi imati mozda manje i od 200.000-400.000 stanovnika.

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

ove godin epala je prodaja stanova za 40 posto kako kaže zavod za statistiku. prema tom esve ovo što se danas gradi neće biti prodano. realna cijena novih stanova je maksimalno 2 tidsuće eurića za A energetsk iraztred. stari stanovi se prodaju za cca 1400 – 1500 eura. drugo su tražene cijene koje su nerealne jer gradnja i troškovi iznose maksimalno 1300 eurića.

Pitanje za autora članka:
A zašto mi, molim vas, treba agencija, ako želim unajmiti stan, da tim parazitima moram platiti jednomjesečnu najamninu + porez od 25 %??? Dajte mi to suvislo objasnite!!! Please!
tip-top:
“gradnja i troškovi iznose maksimalno 1300 eurića”.
Ako ne računamo cijenu zemljišta (cijena istog ovisi, jasno o lokaciji) sama gradnja, uključujući sve troškove (projekt, komunalije, itd) ne može koštati više od 650 – 700 € po m2! NE MOŽE!!!!!
Mirza Džomba, bivši rukometaš, sagradio je na Krku dvije kuće sa po 6 apartmana. Došla firma iz Slavonije, montirali dizalicu, i sve mu izgradili, do “ključ u ruke” za 570 €/m2 !!! I plus: uredili i ozelenili okoliš, sve u toj cijeni!
Uostalom, evo pročitaj ovo:
https://www.jutarnji.hr/domidizajn/savjeti/koliko-stoji-gradnja-kuce/5142960/

New Report

Close