PSBN (Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd)

Naslovnica Forum Tržište kapitala – regija & svijet Tržišta kapitala – Srbija (BSE) PSBN (Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd)

nova banka na tržištu, svakako interesantna, dosta veliki nteres ulagača… inače banka je gubitaš no ako gledamo domaće tržište i ostala u regiji, čim se privatizira slijede joj bolji dani

dodatne informacije…
prospekt na http://www.belex.co.yu/prospekti/PSTSTBG.html
registar http://www.crhov.co.yu/?opcija=1&odabraniemitentjmb=07004893&isin=RSPSBGE91948

trgovanje počelo prije 2 dana

malo crnih vijesti…

Poštanska: Gubitak od 1,7 mlrd. RSD

Banka Poštanska štedionica 2006. je završila sa gubitkom od 1,7 milijardi dinara, objavila je nezavisna revizorska kuća MGI.

Poštanska štedionica je u 2005. godini imala dobit od 78 miliona dinara

Ta banka je od kamata zaradila 1,6 milijardi dinara, što je za 190 miliona manje nego u 2005. godini, dok je prošlogodišnja dobit od provizija i naknada bila 969 miliona dinara, više od pola milijarde manje nego godinu ranije, navodi se u izveštaju.

Ukupna aktiva banke tokom 2006. godine, ističe se, povećana je za 3,3 milijarde dinara, na ukupno 17,7 milijardi, dok je kapital povećan sa 1,7 milijardi dinara na 2,7 milijardi dinara na kraju 2006.

Revizori su napomenuli da je pokazatelj trajnih ulaganja Poštanske štedionice u prošloj godini bio 116 odsto, što značajno premašuje dozvoljenih 60 procenata.

Poštanska štedionica je u januaru ove godine uspešno završila prodaju treće emisije od 133.650 akcija državi Srbiji u vrednosti od 1,34 milijarde dinara, tako da država trenutno direktno i indirektno poseduje oko 96 odsto akcija banke. Kapital banke je novom emisijom akcija povećan za oko 17 miliona evra.

Bivši generalni direktor Poštanske štedionice Jelica Živković je u pritvoru zbog sumnje da je, kao član takozvane stečajne mafije, zloupotrebom položaja oštetila banku.

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]

Današnj Blic

Od 37 banaka u Srbiji njih 28 je u 2006. ostvarilo profit u ukupnom iznosu od 16,5 milijardi dinara. Devet banaka je poslovalo s gubitkom koji je ukupno iznosio 5,664 milijarde dinara, što je trećina profita srpskih banaka u prošloj godini. Stručnjaci tvrde da su gubici privremenog karaktera i da klijenti zbog toga ne bi trebalo da osete negativne posledice.

Više od petine ukupnog gubitka bankarskog sektora (1,7 milijardi dinara) ostvarila je banka „Poštanska štedionica“. Kako objašnjavaju u NBS, takvom rezultatu najviše je doprinelo čišćenje bilansa banke od loše aktive pred najavljeno pripajanje „Srpske banke“.
– Tokom poslednjeg kvartala 2006. godine, Vlada Republike Srbije je izvršila dokapitalizaciju „Poštanske štedionice“ čime je obezbeđeno pokriće zabeleženog gubitka. Za prvi kvartal 2007. godine ta banka jeste iskazala gubitak, ali je on u velikoj meri smanjen i, preračunat na godišnji nivo, deset puta je manji od gubitka u 2006 godini. Stoga bi u i narednom periodu trebalo očekivati konsolidaciju i unapređenje profitabilnosti banke, bez rizika za sigurnost sredstava klijenata banke – kažu u Narodnoj banci Srbije.
U NBS tvrde da je privremeno poslovanje s gubitkom uobičajena pojava u bankarstvu i da građani zbog toga neće trpeti posledice jer menadžeri u bankama na vreme obezbeđuju novac za pokriće gubitaka.

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]

Ova banka navodno nebi trebala tako skoro ići u privatizaciju

btw. malo sam lovio ovu banku ali mislim da ću odustati, jednostavno ima cijelo brdo naloga koji su ispred mojeg… [smiley6]

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]

New Report

Close