Očito su u građevinarstvu toliko velike zarade pa im nije problem što ne prodaju stanove i mogu držati visoku cijenu i nitko ne želi je spustiti.
Vidjet ćemo što će se dešavati sa cijenom kvadrata za godinu dvije kad se realiziraju veliki projekti tipa Blato jug ili Središće zapad. Takvi projekti se financiraju kreditima i motaju se stanovi prodavati.
[color=blue][/color]Ako se stvari preokrenu, a hoće, jer se zakon sređuje samo za velike igrače koji mogu napraviti blok građevina od po 100, 500, 1000 stanova – betonjara, ili betonjara oplemenjenih pokojom ciglom (a to je najjeftinija gradnja definitivno), tada će cijena dolje.
Realni troškovi gradnje stambenog kvadrata su cca 500 do 700 Eura. Nešto i zemljište košta. Ako kupuje mali, košta 450 Eura, a za velike tako i onako cijena nije u pitanju.
Dakle, ima velike fora za padanje cijena stanova. Osim ako Austrijanci, Nijemci, Talijani, Englezi i Francuzi ne požele pokupovati sve stanove koji se u Zagrebu grade. A u što ne vjerujem.
Ćini mi se da i tu imaju prste individualni prodavači stanova koji svoj stan
dižu u nebesa, a tržište to bezglavo prati, te ljudi koji kupuju po tim cijenama, misle da bi moglo rasti još i više što je greška.
Evo baš sam slušao Kyiosakija u svezi nekretnina. Kaže da postoje ciklusi u cijenama nekretnina, a čini mi se da smo mi došli na vrh tog ciklusa, kad usporedimo omjer cijene kvadrata i prosječne plaće.
Tržište nekretnina, baš obratno, ide brzo gore, a sporo pada.
Vidjet ćemo šta će biti kad se ostvare projekti kako kolega asdfgh123 kaže.[smiley1][smiley1]
VIdjet ćemo kad ova vijest dođe u dnevne novine, al će biti frke i strke na tržištu…..[smiley1][smiley1]
super im je prijedlog kako rijesiti problem.. oporezuj nekoga ako se usudio nasljediti ili zaraditi za dvije nekretnine..[smiley16]