Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Primorac: Broj doktora znanosti povećavamo s 300 na 700 godišnje (objavljeno 23.01.2008.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Primorac: Broj doktora znanosti povećavamo s 300 na 700 godišnje (objavljeno 23.01.2008.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Drago mi je da ce se poboljsati uvjeti u osnovnim i srednjim skolama, no glavni razlog zasto pisem ovaj komentar je najavljeno povecanje broja doktora nauka.

Htio bi pitati ministra Primorca a gdje on misli zaposliti te doktore nauka? Doktori nauka se zaposljavaju u istrazivackim laboratorijima i akademiji. Mi, na moju veliku zalost, nemamo u Hrvatskoj vecih istrazivackih laboratorija, a u akademiji je vec ionako tesko dobiti poziciju. Ako misli obrazovati doktore nauka da rade ko inzinjeri, to nema absolutno nikakvog smisla, jer je onda sasvim dovoljna diploma (za inzinjerski posao).

Jedini nacin da se u Hrvatskoj naprave veliki istrazivacki laboratoriji je da se privuce industrija kvalitetom. Kako industrija ocjenjuje kvalitetu istrazivanja koje radi odredjeno sveuciliste? Na znanstvenim konferencijama. Gleda se tko kontinuirano publicira vrhunske radove. Na zalost, Zagrebacko sveuciliste jako malo i lose publicira. Recimo, Zagrebacko sveuciliste nije ni na listi top 500 sveucilista. Prvi korak u reformi znanosti i visokog obrazovanja bi trebao biti drasticno povecanje kvalitete postdiplomskog programa (magisteriji i doktorati) i povecanje broja kvalitetnih publikacija.

Uspjeh u znanstvenoj sferi ce privuci industriju, pocet ce se otvarati istrazivacki laboratoriji, sto ce stvoriti uvjete za povecanje ‘proizvodnje’ doktora nauka.

Samo povecanje broja u sadasnjim uvjetima je jos jedan promase potez od strane ljudi koji ne shvacaju kako znanost i visoko obrazovanje ne funkcioniraju u svijetu.

New Report

Close