Ponovo sramotni rezultati za Hrvatsku!

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Hrvatska privreda Ponovo sramotni rezultati za Hrvatsku!

Kako ne vidim clanak u poslovnom … evo ga ispod. Valjda to nije znacajna vijest za poslovni (?).
Na rubu smo REPRESIVNE EKONOSKE POLITIKE. Drzavna potrosnja cini nesto manje od ogromnih 50%, korupcija u pravosudju i politici, politika koja kroji sve, nismo potpisali konvenciju UNa o sukobu interesa itd itd. Ovdje za male ribe nema kruha. Ispred nas su i Makedonija, Srbija, Bugarska i Rumunjska.
Sta je ono rekao Krleza: S koje strane Esplanade je Balkan?

Vijesti iz Hrvatske 15.01.2008 08:58 Hrvatska i dalje među pet najgorih europskih zemalja po ekonomskim slobodamaNa vrhu europske liste nalaze se Irska, Švicarska, Velika Britanija, Danska te Estonija
Indeks ekonomske slobode koji svake godine zajednički objavljuju američka Heritage fondacija i Wall Street Journal otkriva kako je Hrvatska i dalje među pet najgorih europskih zemalja po ekonomskim slobodama, a pozicija nije poboljšana niti na globalnoj rang-listi. Tako se Hrvatska, kao i lani, našla na dnu europske ljestvice gdje lošiji indeks ekonomskih sloboda od nje imaju jedino Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Rusija i Bjelorusija – države koje su joj na dnu liste društvo pravile i lani.
Na vrhu europske liste nalaze se Irska, Švicarska, Velika Britanija, Danska te Estonija.
Na globalnoj listi, među 157 država Hrvatska se nalazi na 113. poziciji, a bolje rezultate od nje bilježi niz afričkih država poput Tanzanije, Senegala, Svazilenda, Kenije i Namibije. Hrvatska se lani nalazila na 109. mjestu što znači da su ekonomske slobode u godinu dana u usporedbi s drugim državama relativno još i pogoršane.
Najbolji indeks ekonomskih sloboda i dalje bilježe Hong Kong i Singapur, koji se nalaze na vrhu liste, a na treće se mjesto ove godine ugurala Irska te tako pomaknula Australiju na četvrto, a SAD na peto mjesto.
Među slobodama koje se procjenjuju kako bi se izračunao indeks ekonomskih sloboda nalaze se i sloboda poslovanja, sloboda trgovanja, fiskalna sloboda, veličina državnog aparata, sloboda investiranja, vlasnička prava, sloboda od korupcije te sloboda rada.
Indeks ekonomske slobode u Hrvatskoj ove godine iznosi 54,6% što je 0,7 postotnih poena više godinu dana ranije što pokazuje tek «marginalno poboljšanje u slobodi poslovanja i veličini državnog aparata». Hrvatska bilježi nešto bolje rezultate od prosjeka u slobodi trgovanja, financijskoj slobodi i monetarnoj slobodi, stoji u istraživanju. «Inflacija je niska, i cijene su prilično stabilne, no hrvatski rezultat monetarne slobode slabiji je zbog vladinih manipulacija cijenama», dodaje se.
Najveća slabost Hrvatske u smislu ekonomskih sloboda je njen preveliki državni aparat što ima posljedice i u drugim područjima, posebno u visokoj regulaciji poslovanja, rada te vlasničkih prava. Sudski sustav je podložan korupciji, političkim uplitanjima ne neefikasnoj birokraciji i neki investitori preferiraju međunarodnu arbitražu.
«Znatna neslužbena ograničenja na inozemne investicije, kao na prmjer visokopolitizirano donošenje odluka, postoje za investitore koji su spremni suočiti se sa labirintom regulative», zaključuje se u istraživanju. (Bankamagazin)
Posljednja izmjena: 15.01.2008 09:01 Radnje unutar dokumenta [pray]

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

Ni oni nisu prepoznali naša POSTIGNUĆA?

Sramota jedna.[bye]

New Report

Close