nesposobni Rođaci!
Valjda su to investicije koje je vlada obećala?
Treba im nabaviti komp, uredski stol, mobitel, službeno auto, tajnicu i to su investicije…
Mene samo zanima jedna stvar:
U javnoj upravi radi većina ljudi koja de facto samo obrađuje određene podatke (zahtjeve, riješenja, analize …) – ako ne spominjemo one koji su došli preko veze pa ne rade APSOLUTNO NIŠTA.
Zar je moguće da na ovom stupnju informatičke tehnologije njih zaista treba TOLIKO ili ni Vlada ni zaposlenici državne uprave ne barataju osnovnim informatičkim znanjima pa ne mogu automatizirati (informatizirati) procese ???
Za svaki najmanji detalj u procesu oni zapošljavaju novog čovjeka umjesto da nove poslove doijeljuju postojećim ljudima. Ako nećiji posao nestane, zaposlenih ostaje i dalje raditi na nekim neodređenim poslovima jer se njemu više ne može dodijeliti novi posao…. Da ne kažem da zapošljavaju ljude i za banalne stvari za koje treba računalu par sekundi …
Na kraju: ZAR SE ZAISTA NE MOŽE U DRŽAVNOJ UPRAVI NAPRAVITI SISTEMATIZACIJA POSLOVA I NA OSNOVU TOGA RACIONALIZIRATI (bitno smanjiti) BROJ ZAPOSLENIH !!!
U javnoj upravi zaposlenici rade samo najjednostavnije poslove, dok za nešto složenije angažiraju vanjske suradnike, nekad i dva puta za isti posao.
Aktualniji primjer funcioniranja države ili drž. firmi ti je HRT koji ima 3500 zaposlenih, a naplatu preplate za njih radi 20 različitih odvjetničkih društava iako HRT ima svoju pravnu službu!
Drzava je davno izgubila kontrolu nad sustavom javne uprave, pa sta ne vidite da oni ni ne znaju koliko ljudi tocno tamo radi? Oko 35 mliijardi kuna godisnje nas kosta vojska tih neradnika koji SVIMA NAMA ZAGORCAVAJU ZIVOT. Zamislite da ih srezemo za 50% koliko bi porez na dohodak mogao biti nizi, koliko bi porez na dobit mogao biti nizi, u godinu dana bi mogli odmah financirati Peljeski most, i jos vratiti 10 milijardi kuna vanjskog duga.
Neka mi netko od vas da jedan primjer kad mu je netko iz javne uprave transparentno i bez problema pomogao oko nekog problema iz njhove domene (potvrdom, procesom, bilo cim)? Jedan primjer.
To je beskorisna vojska uhljeba koji ne sluze nicemo. Za prikupljanje poreza nam ne treba vise od 200 ljudi na razini drzave. U poreznoj radi preko 4000 ljudi!
zar nije HNS nekada spominjao racionalizaciju javne uprave, valjda sada kada su na vlasti ne stignu to rješavati, taj projekat je žestoko zastupala gđa fujsić
@Zeljko: ovo ti je moja teza – kad netko provede 3 godine radeci u javnoj upravi, taj vise ne moze dobiti posao nigdje u privatnom sektoru; to je unistena osoba u profesionalnom smislu. Zasto? Zato jer nacin na koji se radi u javnoj upravi spada u najgori moguci oblik polu-socijalistickog polu-rodijackog poslovanja bez ikavih procesa, service level agreementa, bez mjerenja trajanja procesa, bez mjerenja kvalitete, bez mjerenja produktivnosti. NISTA NEMAJU. Jedino sto imaju je ogromnu vojsku poluretardiranih ljudi (koje su sami napravili retardiranim). Evo ti primjer; neki dan na Policiji u Samoboru prepisujem auto s prijasnjeg vlasnika na mene; problemi
1. Moram kupovati neke glupe biljege (koji izgledaju kao iz 18. stoljeca) i lijepiti ih na formular
2. Moram napraviti dvije dodatne uplate za dva sektora javne uprave
3. Niti 1. niti 2. ne moze se platiti na salteru kreditnom karticom npr. nego se biljeg mora kupiti u kiosku, a uplate napraviti u banci
4. Formular za prijenos vlasnistva imao je preko 40 sekcija koje je trebalo popuniti (zar stvarno pobogu prijenos vlasnistva nad autom mora biti toliko kompliciran kad je vec ugovor postpisan i novac placen??)
5. Dva puta sam pogrijesio popunjavajuci formular jer ga nisam hiebeno razumio! Dipl Oec. sam i imam magisterij iz Computer Science-a, radio sam sa stvarno kompleksnim problemima, a ne razumijem njihov sugavi formular! Poludio sam tamo na salteru!!!
6. 1-5 trajalo je oko 2.5 sata
7. Sad to treba zenska na salteru procesuirati, OK. Red je od oko 10 ljudi ispred mene. Zena radi samo prijenos vlasnistva (izdaje nove prometne). Pace of work joj je oko 1 nova prometna / pola sata. Pored nje, zena na salteru za osobne – prazan, zena na salteru za putovnice – prazan, zena na salteru za vozacke – prazan. I te tri zene sjede i cesu p….i gledaju kako ova polako radi. Onda se ova koja radi digne i ode, i nema je pola sata. Ove druge tri gledaju i nista ne poduzimaju. Sto je najgore, ovih deset ispred mene – nitko se ne buni (dakle, koliko je uprava u banani – toliko su i ljudi u banani jer prihvacaju takvo ponizavanje!)
8. Napokon, potpuno sam poludio i poceo vikat na njih da se ubrzaju i da koji k…..rade i da nisu normalni. Zvao sam seficu isao s njom pricati
9. Sefica dojde i pitam ja nju: vi ste sef? Jel vidite vi ovo? Kaze ona: sto? Kazem ja: pa ljudi cekaju na salteru vec sat vremena i nista se ne mice! Kaze ona: da, nemamo dovoljno ljudi, sad ce nam jos srezat broj ljudi (!?). Kazem ja: nemate dovoljno ljudi? (gledajuci u tri gospodje koje sjede besposleno). Kaze ona: da, one nisu za prijenos vlasnistva. Kazem ja: zasto nisu? Ona kaze: nemojte vi mene sad tu napadati, nemamo dovoljno ljudi i samo jedno racunalo moze procesirati prijenos vlasnistva.
U tim sluzbama rade apsolutni moroni koji nista ne razumiju i sto je jos 10X gore – nije im stalo apsolutno ni do cega. U takvoj situaciji ne moze biti bolje nego sto je. Te ljude treba rastjerati.
Mislim, neci dalje opisivati, htio sam vam samo opisati iskustvo i profil smeca koje radi u drzavnoj upravi. Ti ljudi nisu za peci pommes frites, a kamoli za raditi s ljudima. I zato im treba dati otkaz i dovesti mlade ljude s faksa – za svaka cetiri otkaza dovesti jednog mladog.
Zapravo nije nije bitno sto ce biti s tim ljudima kada dobiju otkaz nego je bitno STO CE BITI S NAMA AKO NE DOBIJU! Razumijete!?
LP
VIK