Nova orijentacija spram OIE

Naslovnica Forum Komentari članaka Nova orijentacija spram OIE

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Dobar članak, ali treba istaknuti i problem biomase. Naime, u proizvodnji električne energije iz biomase se može dogoditi da je više energije uloženo u proizvodnji električne energije, nego što se energije dobije samim procesom. Jer ako je biomasa drvo, onda to drvo treba posjeći u šumi i transportirati ga do bioelektrane. Isto je i sa poljoprivrednim ostatcima koji se koriste kao biomasa. Danas je proizvodnja struje iz biomase još uvijek isplativa, zbog niske cijene goriva(s obzirom koliko energije dobijemo iz goriva u odnosu na neke druge tvari, gorivo ima nisku cijenu), te zbog poticanja proizvodnje električne energije iz biomase. Ali ako za proizvodnju 1 kWh električne energije potrošimo više od jednog kWh energije onda to nema smisla. Nadam se budućnosti gdje ćemo svu energiju dobivati iz obnovljivih izvora energije.

Čisti tendenciozni tekst podrške Čačiću u namjeri da sa svojim firmama i kooperantima gradi centrale i bio elektrane!
Cinički se očekuje zapošljavanje u proizvodnji bio goriva kao nus produkta poljoprivrede i šumarstva, koja su ionako na koljenima.
Ovo je samo još jedno bacanje pijeska u oči narodu kao što je prije par godina bilo SOLARNA ENERGIJA – posao budućnosti!!!!
Nema novca za plaćanje OIE?
Građani su svoje račune platili. I sad opet moraju! Neka država naplati milijarde iz HEP-ovog kriminala.
Novinarčiću tendenciozni, nisi se dotaknuo ljudi koji su zapeli u blatu hrvatske birokracije neznanja, nemara, bahatosti koju im daje položaj pri odlučivanju, a na pola puta do stjecanja povlaštenog proizvođača iz OIE (konkretno solara).
Tko će tim ljudima vratiti uložen trud i sredstva jer su nasjeli obećanjima u predizbornim kampanjama!?!?!
Nisi se osvrnuo na činjenicu da je kvota solara na zemlji popunjavana u 7 mj. 5 MW, a u narednih 30-tak dana popunjena za još 5 MW.
Nije li pre smiješno da se u trenucima pripremanja famoznog Akcijskog plana u pozadini “rezervira” 5 MW kvote?
DOKAZ TOME SU 2 CITATA IZ HROTE-a:
“”HROTE zaključno s danom 03.07.2013. godine ima sklopljenih ugovora i zaprimljenih zahtjeva iz neintegriranih sunčanih elektrana u 2013. godini ukupne snage 5579 kW.””
“”HROTE je u 2013. godini do zaključno 29. kolovoza 2013. godine zaprimio ukupno 57 potpunih zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu električne energije iz neintegriranih sunčanih elektrana ukupne snage 10872,9 kW čime je dosegnuto ograničenje prema članku 12. stavku 5. Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN 63/12, 121/12, 144/12).””

plaćeni članak…..

New Report

Close