Najveće europske banke platile 77 milijardi dolara zbog sudskih sporova

Naslovnica Forum Komentari članaka Najveće europske banke platile 77 milijardi dolara zbog sudskih sporova

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Dakle, europske banke plaćaju kazne ili prihvaćaju nagodbe, jer su:
1. „nekim svojim klijentima pomagale u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza“, i
2. zato što su „druge klijente varali ne otkrivajući im količinu rizika proizvoda koje su stvorile da bi te iste klijente zaštitili od promjena kamatnih stopa i oscilacija na tržištu“, te
3. jer su sudjelovale u manipulaciji sa Liborom
Za prve radnje „pranja novca i izbjegavanja plaćanja poreza za svoje klijente“ pobrinule su se države SAD-e i Njemačka, kao najoštećenije stranke i uspješno love te „klijente“,ali iste te banke ostavljaju neokrznutima.
Za drugu radnju, popularno nazvanu „ prodaja pokvarene robe“ kako se naziva prodaja SUBPRIME OBVEZNICA, pobrinuli su se Fannie Mae i banka Freddie Mac koje su pokrenule niz tužbenih zahtijeva. Međutim i dalje banke ostaju „neokrznute“.
Za treće radnje, radnje dogovaranja i manipuliranja sa Liborom, umiješane banke ,uglavnom tuže investitori i regulatori, ali i dalje su banke neokrznute!
Po meni, sve ove radnje ostavljaju banke „ neokrznutima“i omogućavaju im da se oporave bez obzira što su „kazne veće nego dividende“ sve dok jedna ili više njih ne izgubi licencu!!! Nema urednijeg bankarskog poslovanja sve dok jedna od njih ne izgubi licencu bez obzira na svoju veličinu!!! Za početak bilo bi dovoljno krenuti sa ukidanjem univerzalnog bankarstva, koje bi imalo jednak učinak kao oduzimanje licence!!!

New Report

Close