Naftna industrija Republike Srpske – NIRS

Naslovnica Forum Tržište kapitala – regija & svijet Tržišta kapitala – BiH (SASE, BLSE) Naftna industrija Republike Srpske – NIRS

Mislim da je prije sveg drugog zavrijedilo otvaranje ove teme!
***obrisano*** ali argumentiranim![smiley2]
Za početnike tu spada RNAF,RFUM i PTRL(nafta-ulje-distribucija)

Molio bih nekog za trenutnu nevaloriziranu kapitalnu vrijednost petrolovih pumpi i skladišta?

tuzlak :

odnos nom. i trž. cijene dionica EP je 1:6,4, a Petrola je 1:2,95.
Mogao si pročitati da je moj target za Petrol 6 KM, dakle ne očekujem 20 u bližoj budućnosti. Dakle, analogno dešavanju oko EP očekujem da, nakon dozvole konkurentskog vijeća i konačnog pokretanja ugovora sa Rusima, Petrol do kraja jula dosegne 6 KM što je sasvim realno.
I da završim sa tvojom omiljenom rečenicom – dobro došli u realnost!

[color=blue][b]Razmišljamo o prošlosti, muči nas budućnost, a sadašnjost nam izmiče .[/b]..[/color]

——————————————————————————–
Najveći promet dionicama brodske rafinerije

Srđan Praštalo
03.04.2007 21:48
Pročitaj komentare(0)

Danas je na Banjolučkoj burzi ostvaren promet u vrijednosti 5,4 milijuna konvertibilnih maraka. Protrgovano je 4.962.817 dionica kroz 1964 transakcije. Dionicama PIF-ova trgovalo se u vrijednosti 1,4 milijuna maraka. Sva tri indeksa nastavljaju s pozitivnim kretanjima. Indeks FIRS porastao je 0,20 posto, na 11.418,47 bodova, indeks BIRS 2,42 posto, na 4769,20 bodova, a indeks ERS10 2,16 posto, na 6110,48 bodova.
Dionicama Telekoma Srpske ostvaren je ukupan promet u vrijednosti 345 tisuća maraka, uz rast 3,46 posto. Dionicama NLB Razvojne banke danas se trgovalo po cijeni od 6000 KM, dok u trgovanju dionicama Rafinerije ulja a.d. Modriča bilježimo jedinstvenu cijenu od 2,03 KM (+1,74%), a u trgovanju dionicama ZTC Banje Vrućice a.d. Teslić jedinstvenu cijenu od 1,41 KM (+0,24%).

Od ostalih dionica s kontinuiranog tržišta treba izdvojiti promete dionicama Rafinerije nafte a.d. B. Brod (1.000.000 KM, +4,40%), Birača a.d. Zvornik (544.000 KM, +1,93%), Rudnika i termoelektrane Gacko (240.000 KM, +2,07%), Rudnika i termoelektrane Ugljevik (204.000 KM, +3,15%), HE na Drini a.d. Višegrad (147.000 KM, +1,85%), Željeznica RS a.d. Doboj (102.000 KM, +0,60%) i Elektrokrajine a.d. Banjaluka (100.000 KM, -0,95%).

[color=blue][b]Razmišljamo o prošlosti, muči nas budućnost, a sadašnjost nam izmiče .[/b]..[/color]

——————————————————————————–

PRERADA NAFTE U BRODSKOJ RAFINERIJI U AUGUSTU
Friday, 20.04.2007.
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu mogla bi početi s radom u augustu i to sa starom linijom od 1,3 miliona tona, tako da je u Energetskom bilansu RS-a za ovu godinu planirana prerada sirove nafte u …

… količini od 500 hiljada tona, izjavio je u četvrtak ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip.

On očekuje da će Konkurencijsko vijeće BiH razmotriti sva neophodna akta što bi trebalo da dovede do davanja saglasnosti za prodaju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog “Petrola” ruskoj kompaniji “Zarubežnjeft”.

Ubiparip je na pres-konferenciji precizirao da je zbog različitih zakonskih propisa ruska kompanija morala dostaviti veliki broj završnih računa i neka druga akta, te da očekuje da će posao o davanju saglasnosti biti uskoro okončan.
On je naveo da se ulazi u intenzivnu aktivnost vezano za privatizaciju spomenutih preduzeća iz sastava naftne industrije RS-a.

Govoreći o situaciji u brodskoj rafineriji naveo je da je jedan broj radnika koji nisu uključeni u pripreme za remont postrojenja i aktivnosti koje se tiču gašenja komercijalnih obaveza poslat na prinudni godišnji odmor.

A je li taj Ubiparip rekao kad će to “uskoro”?

People do not get what they want or what they expect from the markets; they get what they deserve!


A je li taj Ubiparip rekao kad će to “uskoro”?

nije, ali moje neslužbene spoznaje su za najkasnije mjesec i pol.
mada je po meni to, samo puka formalnost.

Zolt Hernadi: MOL ulaže 100 miliona evra u Energopetrol
Darko Gavrilović

29.04.2007 19:46

BUDIMPEŠTA – Strateški cilj mađarske naftne kompanije “MOL Group” u BiH je modernizacija lanca benzinskih pumpi koje su preuzeli kupovinom sarajevskog “Energopetrola”.

Laslo Gešti, zamjenik predsjednika kompanije “MOL Group” i direktor maloprodaje, istakao je da se naftno tržište u BiH izuzetno razvija i da će taj trend pratiti i mađarska kompanija.

“Planiramo u ‘Energopetrol’ uložiti oko 100 miliona evra, jer je tržište BiH za nas veoma interesantno”, istakao je Gešti.

Jedan od čelnika MOL-a, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da ta kompanija ne bi imala ništa protiv da gorivo za potrebe tržišta BiH nabavlja iz brodske rafinerije nafte ukoliko bi ono bilo zadovoljavajućeg kvaliteta.

“Ukoliko kvalitet goriva dostigne nivo koji mi tražimo neće biti prepreka da ga kupujemo u Bosanskom Brodu. To bi za nas bilo isplativo s obzirom na visoke troškove transporta goriva iz MOL-ove rafinerije u Mađarskoj”, kazao je on.

Do tada će za tržište BiH gorivo uvoziti iz vlastite Duna Rafinery, čiji je godišnji kapacitet 8,1 milion tona.

Sa Rafinerijom ulja Modriča, dodao je on, je još bolja situacija s obzirom da ona proizvodi ulja visokog kvaliteta.

jel kasno za uletiti edo? ili da još čekam da padne?
NR

Jednog dana sve ce biti dobro, to je nasa nada. Sve je dobro danas, to je iluzija. [b]www.dalekovod.hr[/b]

Sve ispod i oko 2 marke je ogroman diskont,koji neće trajat dugo.
kad konkurencijsko vijeće donese odluku slijedi velik rast, a kad za tri mjeseca počne proizvodnja i baklja se zapali slijedi procvat rafinerije u svakom pogledu,
i ova današnja cijena će se spominjati sa uzdahom,
kao ptkm na 100kn,kao belje na 120 kn,kao ina na 2000kn,kao božjakovina na 150 kn,kao cros na 6000 kn……


Sve ispod i oko 2 marke je ogroman diskont,koji neće trajat dugo. kad konkurencijsko vijeće donese odluku slijedi velik rast, a kad za tri mjeseca počne proizvodnja i baklja se zapali slijedi procvat rafinerije u svakom pogledu, i ova današnja cijena će se spominjati sa uzdahom, kao ptkm na 100kn,kao belje na 120 kn,kao ina na 2000kn,kao božjakovina na 150 kn,kao cros na 6000 kn……

slažem se da je RNAF jeftina, ali ima u regiji i boljeg od toga, a zove se OKTA naftna industrija u Skopju, a uz to ona radi, a RNAF koja na cijeni od 2KM ima veći MCAP od OKTA, a uz to nisu još ni započeli sa proizvodnjom…
OKTA na cijeni 17.000 MKD
P/E 16
P/S 0,49
imaju i 24 bencinske stanice, a TIFON stanice, kojih ima 33kom, procjenjuju se na 120mil EURA;
MCAP OKTA 230mil EURA

RS ispunila obaveze

3.5.2007 11:43:00 | Powered by PressCut

Ministar privrede, energetike i razvoja RS, Rajko Ubiparip je jučer obavijestio predstavnike ruske kompanije NefteGazInKor da je Vlada RS ispunila svoj dio obaveza iz ugovora o privatizaciji triju naftnih kompanija.

Privatizacijski ugovor je stupio na snagu 30. travnja i tada je počeo teći rok od 30 dana u kojem ruski ulagači trebaju ispuniti svoje obaveze koje se tiču plaćanja 125,5 milijuna eura za kupljene dionice Rafinerije nafte Bosanski Brod, Rafinerije ulja Modriča i Petrola Banjaluka.

Ruski će kupac u kupljena poduzeća dovesti svojih 15 stručnjaka koji će pogone staviti u funkciju. Rafinerija nafte Brod bi mogla početi s radom za 3 mjeseca i do kraja godine preraditi oko 500.000 tona nafte.
(Nezavisne novine, Dnevni avaz)

Najtraženije akcije Rafinerije nafte
D.Z.

03.05.2007 21:49

BANJALUKA – Na jučerašnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 2.922.864 KM, kroz 989 transakcija.

Akcijama “Telekoma Srpske” trgovano je u iznosu od 97.720 KM, po cijeni od 3,50 KM, što u odnosu na prethodno trgovanje predstavlja pad vrijednosti za 0,96 odsto. Akcijama Rafinerije ulja Modriča trgovano je po cijeni od 2,31 KM, za 2,68 odsto višoj u odnosu na prethodno trgovanje.

Najveći promet na redovnom trgovanju ostvaren je akcijama Rafinerije nafte Bosanski Brod, u iznosu od 374.558 KM, po cijeni od 2,07 KM za 3,06 odsto višoj u odnosu na prethodno trgovanje.

[color=blue][b]Razmišljamo o prošlosti, muči nas budućnost, a sadašnjost nam izmiče .[/b]..[/color]

Додик: Влада испунила услове из уговора са “Зарубежњефтом”

БАЊАЛУКА, 3. МАЈА (СРНА) – Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да је у понедјељак обавијестио руску компанију “Зарубежњефт”, купца нафтне индустрије РС, да је Влада Српске испунила услове из предвиђеног уговора који се односе на одлуку Управног одбора пензијског фонда о продаји акција.

“Још чекамо одлуку Конкуренцијског савјета, али захтјев за ту одлуку поднијела је фирма купац, а не Влада РС, и када та одлука буде донесена уговор ће бити активан и почеће да се остварује”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да министар привреде, енергетике и развоја РС Рајко Убипарип борави у Москви гдје разговара са купцем о даљим активностима.

“Према нашој оцјени, у контактима са купцем све се одвија по одређеној динамици која није могла бити бржа” – рекао је Додик.

Он је додао да због лоше евиденције у Рафинерији нафте у Броду постоје још неке обавезе које неће утицати на суштину уговора.

“На основу података из рафинерије, са 72 милиона евра биће плаћени дугови комерцијалним повјериоцима, а дугови према РС биће репрограмирани, што значи да неће бити изгубљени” – прецизирао је Додик.

Он је додао да се продајом државног капитала неће издвојити буџетска средства и задирати у финансијски систем РС.

“Било је у претходним годинама криминалног и лошег руковођења у Рафинерији у Броду и то је створило много обавеза, али се надам да ће се све завршити на обострано задовољство купца и Рафинерије” – поручио је Додик.

New Report

Close