Mudrinić: U Hrvatskoj se o reformama i dalje samo priča

Naslovnica Forum Komentari članaka Mudrinić: U Hrvatskoj se o reformama i dalje samo priča

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nevjerojatno je da o reformama govori gospodin koji ima samo srednju skolu i koji se zadnjih 10 godina bori protiv deregulacije u telekom industriji. U Hrvatskoj je i to moguce.

BigBoffin

Za nevjerovat!

Bez namjere da podcjenjujem uvaženu gospodu izgleda da nikome nije jasno kako i čime te reforme moraju započeti pa neka mi bude dopušteno da ja to objasnim.

Prvo, nema reformi bez MMF-a i “trojke” jer one započinju smanjenjem duga. Tu je Mudrinić potpuno u pravu kada kaže da se “kod nas o reformamama još uijek samo priča”. Naravno, bez da itko tko ima pristup u medije ma i zucne nešto konkretno.

Sa ovakvm dugom Hrvatska jednostavno ne može živjeti i reforme će početi njegovim bitnim smanjenjem. To se može postići ili defaultom (bankrotom) ili dogovorom s vjerovnicma. Kod Hrvatske će to biti dogovor s vjerovnicima posredstvom MMF-a.

MMF će – isto kao i kod Grčke – prvo ustanoviti koliki je stvarni dug (slijedi reforma statističke službe) da bi izračunali koliki dio treba otpisati u odnosu na BDP. Tu će, kao i kod Grčke, biti “iznenađenja” jer će se pokazati da je taj dug jako blizu 300 milijardi a ne 200. Prema Joint External Debt Hub (organizacija koju su osnvali BIS, Svjetska banka, MMF i OECD) i koja prikuplja podatke samo od kreditora, samo je vanjski dug Hrvatske već prešao 100% BDP-a.

Riječju, i Hrvatska je nagomilala dugove koje većinu nikada neće otplatiti. Dakle, kada MMF i “trojka” izračunaju koliki njegov dio se mora otpisati da bi se mogao servisirati ostatak, za taj ostatak će nas dobro “prišarafiti”.

Prvi zadatak u tom smislu bit će ostvarivanje primarnog budžetskog suficita.

Ostatak je “klasika”.

Da je netko od ovih komentatora bio tamo i slusao Mudrinica mogli ste mu pljeskati a ne kritizirati na neviđeno. S druge strane Grčić se pokazao vrlo vrlo bezobrazno i bahati, nešto slično kao Milanović.
Da li su govor poduzetnicim koje pozivaju na suradnju, a onda su svi jednostavno ZBRISALI, uključujući Marasa, pa toliko o tome koliko Vlada SDP-a želi suradnju.

Mislim da političari trebaju prestati ‘reformirati’ i početi raditi.

Hrvati su neuki i nesposobni.

Pa i nemože nitko reći da se reforme provode ako se dinamika zaduživanja čak i povećala, deficit se povećava, prihodi padaju…

Možda bi bilo bolje da onda i ne provode “reforme”…

a na HRT-u analize naricanja i okrivljavanja Milanovića,tumačenja radničkih prava a oni svi redom parazitiraju na grbači poreznih obveznika.Nikad većeg licemjerja u HR.U Grčkoj su ih istjerali sve redom u toku jedne noći,šta se kod nas čeka?

New Report

Close