Korekcija

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Tema nije nikakvo prizivanje korekcije nego me zanima razmišljanje o kretanju tržišta. Mislim da se većina slaže da su fundamentalni pokazatelji na ZSE dosta viši od onih na razvijenijim trištima, to se pogotovo odnosi na najlikvidnije dionice tako da je npr P/E prosjek CROBEXa ili CROEMIa preko 25.

E sad moguće scenarije bi grupirao u ove kategorije:
1) jak rast gospodarstva i sve bolje poslovanje poduzeća će opravdati ugrađena velika očekivanja pa će i cijene na tržištu nastaviti rasti
2) usporavanje tržišta, mogli bi reći i stagnacija u dužem periodu
3) pad cijena u dužem razdoblju kako bi se vratili na fundamentalno opravdane razine
4) kratka blitz korekcija i onda opet prema gore

Evo copy/paste sa druge teme

Moje viđenje situacije:

Kod nas tržištem drmaju i dominiraju fondovi, e sad, ako je tržište pregrijano kako ga ohladiti. Fondovi žive od management fee-a koji se obračunava na ukupnu imovinu, znači puno više zarađuje Raiffeisen nego Aureus iako Aureus ima puno viši prinos.

Kada bi se dogodio duži period pada cijena došlo bi do “fund run-a” tj počelo bi lagano povlačenje novaca investitora iz fondova, to bi fondove tjeralo da prodaju dionice kako bi mogli isplatiti investitore, ta prodaja bi dovela do daljnjeg pada cijena, što bi dovelo lančano do još većeg povlačenja sredstava investitora.

Iz gore navedenog razloga mislim da je za fondove puno bolja i prihvatljivija opcija “blitz” korekcije gdje se tržište sruši 15, 20 ili 30 % u par dana a nakon toga kreće lagano opet prema gore. U tom slučaju investitori ne stignu reagirati i povući novce u tih par dana a nakon toga im se ne isplati povlačiti sredstva jer im se imovina počinje oporavljati tako se imovina fondova nebi dodatno značajno smanjila osim za promjenu cijene.

Ovakav razvoj situacije nudi i najveću mogućnost zarade za investitore koji će znati prepoznati ili imati sreće izaći prije te korekcije i onda opet kupovati po puno manjim cijenama.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Zanimljivo da nikome ne padne na pamet ovakva tema kad je Crobex u “zelenom”!

Novac je kisik burze!

ja vidim korekciju gradjevinara[smiley1]. tko gleda fundamente, ne boji se korekcije..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Današnji dan nema veze sa temom. Mogao sam ju postaviti i prošli tjedan, ja osobno sam danas debelo u zelenom.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Neće biti korekcije dok god sam ja u dionicama. Barem se nadam.

Jednog dana sve ce biti dobro, to je nasa nada. Sve je dobro danas, to je iluzija. [b]www.dalekovod.hr[/b]

Meni je gotovo sve,ne jako,u crvenom i mislim da još nije korekcija.
Moralo se malo ohladiti,pauza počinje…
Miran sam…[smiley3]

[b]REALIZE THAT THE JOURNEY AND THE GOAL ARE ALWAYS THE SAME. [/b]

Conane nemoj molim te, osjećam se kao u onom vicu sa Mujom i Twinsima, još imam prašine po sebi iz susjednih držva i korekcija…

No dosta oftopic… mišljenja sam da ukoliko i dođe do neke korekcije prije će to biti varijanta blitz kriega, jer ipak smo u izbornoj godini, a gubitak možda i jedne kune može nositi gubitak i XX glasova.
Da, možda će neki reći da politika nema veze sa burzom, ali zar i političari kao i mi ovdje ne pokušavaju zaraditii? Svatko na svoj način, ali oni u opoziciji teško da mogu od te zarade živjeti na visokoj nozi. A kad si na vlasti i vlasta te časti 😉

A ne vjerujem da bi i naši fond manageri željeli ostati bez ugodnog $$$$ godišnjeg odmora zbog duge korekcije i komešanja klijentele udjelničara.

i to je to...

Vidjet ćemo kako će završiti na BLSE pa ćemo vjerojatno vidjeti sličan scenarij kod nas. Kad, tko zna?


Vidjet ćemo kako će završiti na BLSE pa ćemo vjerojatno vidjeti sličan scenarij kod nas. Kad, tko zna?

Ko će se od nas odcjepit?

No respect


Iz gore navedenog razloga mislim da je za fondove puno bolja i prihvatljivija opcija “blitz” korekcije gdje se tržište sruši 15, 20 ili 30 % u par dana a nakon toga kreće lagano opet prema gore. U tom slučaju investitori ne stignu reagirati i povući novce u tih par dana a nakon toga im se ne isplati povlačiti sredstva jer im se imovina počinje oporavljati tako se imovina fondova nebi dodatno značajno smanjila osim za promjenu cijene. Ovakav razvoj situacije nudi i najveću mogućnost zarade za investitore koji će znati prepoznati ili imati sreće izaći prije te korekcije i onda opet kupovati po puno manjim cijenama.

Za ovakvu “blitz” korekciju pobrinuti će se naš Ljubo kada i ako nedajbože dođe SDP na vlast…
Do tada, kada bi se i ako bi se događale ovakve špekulativne “dirigirane” korekcije zbunile bi inozemne ulagače i stvorile ozračje zemlje visokog rizika za ulagače pa bi to bilo zapravo loše (naravno za neke)….
Neka se sve odvija prema zakonima tržišta (koliko ih je moguće uopće predvidjeti)…., pa neka svako odlučuje kada će i kako raspolagati svojim novcem…
Pozdrav…


mišljenja sam da ukoliko i dođe do neke korekcije prije će to biti varijanta blitz kriega, jer ipak smo u izbornoj godini, a gubitak možda i jedne kune može nositi gubitak i XX glasova.

Iz ovoga proizlazi da bi po tebi moglo past tržište nakon izbora?


Za ovakvu “blitz” korekciju pobrinuti će se naš Ljubo kada i ako nedajbože dođe SDP na vlast…

pogotovo ako SDP pobijedi…..

Da obično treba neki okidač da pokrene priču, makar to bila i korekcija u
Shanghai-u koja stavrno nema puno veze s našim tržištem

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

I ja mislim da bi ova blitz korekcija definitivno odvratila ljuse od ulaganja. Ako je bude bit će lagana.

SLK Zagreb i neke regije su se već odcijepile.[smiley5]. Govorim da su prošli tjedan BLSE i brokeri imali retreat. Rezultat tog prekrasnog druženja je pad od 20% u dva dana a prije toga stagnacija od mjesec dana

Ne mislim da će biti korekcije, građevinari su se smišljeno probali spustit, ali koliko čujem i vidim , vraća se prema gore.
Ingra, Tehnika, Igh, sve su to veliki prometi na kojima su dionice rasle, mislim da nas očekuje rast tog sektora i dalje.
Hdel i Viadukt se trebaju stabilizirati, veliki porasti cijene bez nekih pretjerano dobrih vijesti, osim Viadukt – zadnji izvještaj.
Slažem se sa onima koji kažu da je to sektor od kojeg postoje najveća očekivanja.
Po svemu onome što čujem i vidim , tako će biti do kraja godine , izvjesno i slijedeće.

F i g h t T h e P o w e r ! ! !

New Report

Close