Kako je Lovrinović razbio 7 mitova hrvatske ekonomske politike

Naslovnica Forum Komentari članaka Kako je Lovrinović razbio 7 mitova hrvatske ekonomske politike

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Nezavisna monetarna politika uz kvalitetnu politiku deviznog tečaja domaće valute moćan je instrument ekonomske politike do onoga vremena kada se Hrvatska po svemu ne približi standardima Eurozone.”

A prije veli da tečaj treba biti fiksiran!???

Profesor priča nebuloze, svih 7 točaka je potpuno krivo i promašeno. To su stavovi jedne stare škole koju niti jedan ozbiljan ekonomist odavno ne razmatra.
On u svim točkama forsira štampanje novca bez pokrića i da će to pokrenuti potražnju i proizvodnju i spustiti kamate. Pogledajte preko u Srbiju što im je napravila takva monetarna politika. Hvala bogu pa ga nitko ne sluša jer bi nam se crno pisalo.

Sad sam ponovno pročitao cijeli text i nikako mi nije jasno kako ovaj lik može podučavati studente.
1. Devalvacija je apsolutno neprihvatljiva svima, pa i najveći izvoznici su veliki uvoznici i svaka devalvacija bi ih upropastila jednako kao i ljude koji imaju kredite u Eurima. Da ne govorimo o nestabilnosti u poslovanju koju bi to izazvalo.
2. Štampanjem novca bez pokrića će se izazvati potpuno suprotni efekti od ovh koji su navedeni pod br.2.
3. Naravno da nema kvalitetnih projekata, ali ne onih za koje samo vlasnik misli da su kvalitetni.
4. Opet tečajne korekcije je samoubojstvo raditi jer dolazi do nestabilnosti koja ne odgovara niti izvoznicima jer se većina sirovina prvo mora uvesti.
5. Opet priča o monetarnoj politici pogrešno jer ekspanzivna monetarna politika vodi zemlju u propast.
6. Kad se zamijeni kuna eurom država se odriče mehanizama za kreiranje vlastite politike novca, ali mislim da je daleko bolje da uvedemo euro i da zarađujemo eure, a ne kune jer nam je ionako sve prevedno u eure.
7. Opet priča nebuloze jer za stabilnost je potrebno da količina novca je jednaka količini proizvedenih dobara, kada BDP pada sigurno ne treba povećavati količinu novca u opticaju nego smanjivati jer će doći do devalvacije valute i urušavanja cijelog ekonomskog sustava.

Profesore okanite se ćorava posla i nemojte više maltretirati struku s vašim promašenim teorijama.

Joj Seltiče da mi je gram tvoje pameti..Poltika tečaja je i dovel da toga da nemamo što ponudit…Hrvatska treba provoditi nekakav protekcionizam…jer imamo segmenata gdje imamo potencijala popraviti bilancu


Profesor priča nebuloze, svih 7 točaka je potpuno krivo i promašeno. To su stavovi jedne stare škole koju niti jedan ozbiljan ekonomist odavno ne razmatra.
On u svim točkama forsira štampanje novca bez pokrića i da će to pokrenuti potražnju i proizvodnju i spustiti kamate. Pogledajte preko u Srbiju što im je napravila takva monetarna politika. Hvala bogu pa ga nitko ne sluša jer bi nam se crno pisalo.

Profesor priča ispravne stvari ali tko je kriv ovima što su završili ekonomiju u ljetnoj školi na Ekonomskom faksu i pišu doktorate upijajući svako slovo dr. propasti. Btw, nemoj se iznenaditi kad nas za koju godinu Srbija pretekne. [bye]

Koliko tema i "diverzificiranja problema" a po meni samo da se smanji porez na dobit firmama na 10% i eto dobrog dijela riješenja. Ali ne.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Kad se priča o tečaju još uvijek nigdje nisam vidio konkretne projekcije o tome kako bi to moglo utjecati na izvoz, bdp ili konkurentnost.
Dao sam si malo truda pa sam iz ovog posebnog priloga Poslovnog top. 505 firmi izvukao podatke za 30 najvećih izvoznika bez ekstrema Ine koja sama izvozi 10,5 mlrd kn.

Znači prvih 30 Hrvatskih izvoznika izvozi ukupno 23 mlrd kn, dok istodobno uvozi 11,5 mlrd, pa kod promjene tečaja od 10% neto ostvaruju rast prihoda od 2,3 mlrd i 1,15 mlrd troškova.
Pošto je 70% aktive banaka u stranim valutama, iste te firme imaju i rast troškova financianja od 7%, dodajte tu još nešto veću inflaciju, utjecaj promjene tečaja od 10% na izvoznike bi bio beznačajan ili nikakav.

Da ista vrijedi ne bi bio Sanaderov ekonomski savjetnik. Zna se tko i kako savjetuje Sanadera. Tip je smijesan i ne zna nista.

Lovrinović je malo zbunjen. Ne smije na glas reći da je 95% svega što se radi pogrešno. On i dalje želi zadržati kapitalizam u ovom obliku te je u filizofskoj dilemi koju stranu odabrati. Jer situacija se naglo mijenja, a akademici ne žele baš biti van toka. Vrijeme je za promjenu kaputa. patriotpokret.com.hr

Hrvatski ekonomski preporod - reforma.forumhr.com, xreforma.wordpress.com

problem je suštinski a negativnosti su akumulacija primjene istog modela stoga artimetiku ukluciti po osvješcenju potrebe napuštanja virtualnog svujeta novca u korist realnog stvarnog
takva promjena ce jedino donijeti promjene sirokog spektra i otvoriti mogucnost planiranja bolje buducnost otvoriti pravce razvoja
stoga ocistiti treba prvo proracun od virtualnih stavki zaduzenja koje cine akumulirani na taj nacin stvoreni dugovi a karakter im je administrativne prirode i podize msu proracuna sto opet posljedicno dovodi do potrebe veceg zaduzivanja zbog velicine izracunske mase ukupnog izrcuna sto dovodi do tog da novi krediti iz te osnove donose visak novca za novu drzavnu potresnju koja nije zasnovana na proizvodnji i realnom novcu
stoga administrativno smnjimo proracun za cca 30% koliko cine skrivena administrativna fiktivna razna potrazivanja izmisljana i smisljana sa svjescu i zakonskom regulativom da nikad nece biti naplacena jer nema se od koga naplatiti
Liniceva dobra najav o brisnju malih doo cca 20.000 do 30000 subjekata bez uposlenih ili sa 1-2 uposlena je bila na tragu toga razmisljanja i steta sto nije dobio podrsku d to uradi nego su energiju prebacili kako nesto iz te mase od cca 59 milijrdi nplatiti i odveli cjeli financijski sustav da se bavi sam sa sobom a ne sa živim organskim tkivom koje pere i dere sa ono novca sto ima u opticaju
stoga sva steta je u tome sto bi pala potreba za zaduzivanjem u apsolutnom iznosu
politika bi imala manje zaduzenog novca na raspolaganju za potrosnju zbog apsolutnog smanjenja mase proracuna

Žali Bože. Mislim da još vrijedi ponuda Amerikancima da im za atomsku bombu damo tri naša ekonomista. Razorniji su za gospodarstvo puno više nego atomska bomba.
Mislim da sve segmente gospodarstva treba zaštititi osim visokog obrazovanja, jer što baljezgaju najveći mozgovi ekonomskih znanosti u Hrvatskoj, to je tragedija. Treblo bi njih staviti u tržišnu utakmicu sa inozemnim institucijama i prestati ih financirati iz državne blagajne.

Čitam i ne vjerujem….

"alea iacta est"

Celtic je apsolutno u pravu !

Lovrinčević je klasični predstavnik Excel ekonomije koji smatra da je ekonomija samo slijed računskih operacija…
Rast u ekonomiji stvaraju samo kvalitetni poslovni subjekti a ne manipulacija tečajevima.. Samo se malo okrenemo oko sebe: Njemačka, Kina, Japan… Zemlje proizvođači nafte…
Kod nas je već cijeli niz godina problem da su zbog nesposobnosti vlasti i njene nesposobnosti upravljanja velikim tvrtkama upropaštavane tvrtke koje su bile sile osovine gospodarstva u Hrvatskoj. Umjesto da su postavljale kvalitetne menađere koji bi berem u nekom obliku održali u funkciji tvrtke, oni su nas hranili pričama da je to sve neprofitabilno i nekonkurentno.
Sadašnja vlast to nastavlja u još drastičnijem smislu uvjeravajući nas da sve treba ići u stečaj… Umjesto da se sačuvaju i revitaliziraju postojeće tvrtke – što je ekstremno lakše nego iz ničega pokretati nove, oni forsiraju gašenje tvrtki bez ikakvih kriterija i pod svaku cijenu… A onda glumataju sa desecima potpuno besmislenih mjera za poticanje tog istoga šta su pogasili… Kad pogasiš krupnu industriju (brodogradnju, željezare, kemijsku industriju…) onda se možeš slikati sa poticajnim mjerama jer de facto, osim za izvoz, nemaš više za koga proizvoditi i raditi…
I onda mi dođu ovakvi pametnjakovići koji bi malo promučkali po monetarnoj plitici i sve bi samo od sebe krenulo :-)))

kad je zagustilo i kad je trebalo donjeti konacno neke sustinske mjere – promjene odmor u ime zdravlja istih iz razloga politicke pragmatike bavimo se ccicom i njegovim pizd…. totalni aut osim ako traktorce i milance ne kazu drugacije

New Report

Close