Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Kako izračunati odštetu za smrt od onečišćenja (objavljeno 22.03.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Kako izračunati odštetu za smrt od onečišćenja (objavljeno 22.03.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

uf, već sam to komentirao, ali izgleda da mi nije ništa pomoglo.

ljuti me da se ovaj članak naziva analizom, a da je doista riječ o nekoj vrsti analize, prvo bi se analizirale osnovne postavke.

prva je da ne treba brkati ekološki incident s trovanjem. ako je riječ o trovanju koje je iz raznih razloga izazvala ili nije izazvala karlovačka pivovara, tad je riječ o izravnoj aktivnosti koja pogađa konkretnog unesrećenog.

ako bi doista riječ bila o “ekološkom incidentu”, tada je riječ o općem ugrožavanju okoliša pa bi odštetu mogao tražiti bilo tko, uključujući nekog ekološki svjesnog kineza ili portorikanca.

no osnovna stvar se notorno preskače, a to je da zvanične službe nisu ništa zvanično utvrdile, ili jesu a javnost o tome na zna ništa. napisi u medijima stilski počinju podsjećati na recimo vijetnam u doba ho ši mina: o utvrđivanju činjenica, te odgovornosti te pravnom procesu se ni ne govori, sad se raspravlja o visini kazne!

a vlada je situaciju zaparila, tek da se pokaže da je kod nas na snazi potpuno bezakonje: inspekcija zaštite okoliša je očito po partijskoj direktivi zatvorila pivovaru, ne pojašnjavajući koji su propis u pivovari prekršili (gdje je to “nerekuperirani” co2 definiran kao otrov?!), a premijer sad izravno izjavljuje da će vlada poduzeti sankcije, znači vlada preuzima ulogu i policije i suda i stručnih službi!!

naknadna analiza možda pokaže da ovako besramnog ponižavanja institucija pravne države vjerojatno u ovom trenutku nigdje u svijetu nema…

u situaciji totalnog bezakonja teško je očekivati da će oštećeni dobiti bilo kakvu vrstu pravične naknade

New Report

Close