Josipović: Na EU proslavu pozvane suverene države, uključujući Kosovo

Naslovnica Forum Komentari članaka Josipović: Na EU proslavu pozvane suverene države, uključujući Kosovo

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Iluzije suverenosti

Velika je sreća za Predsjednika da nitko od njega ne traži da pojasni pojam suverenosti, odnosno što to znači biti suverena država. Otcijepljenje i mahanje zastavama to sigurno nije, pogotovo kada takvu državu ne prizna niti jedna od velesila (Rusija, Kina, Indija, Brazil), a od EU Španjolska, Cipar, Rumunjska, Bugarska i Slovačka (koje također nisu priznale Kosovo); a SAD su ga priznale samo radi svoje vojne baze.

Nadajmo se da je Predsjedniku jasno da ne postoji tako nešto kao što je ekonomska nezavisnost (posebno ne financijska) i da će biti još sretniji da nitko ne traži da definira što za državu poput Hrvatska znače “sloboda, nezavismost i suverenitet”.

Kako je lijepo formuliro njegov pokojni kolega Boris Trajkovski, Predsjednik Makedonije: “Budućnost Balkana ne može biti u nastajanju sve većeg broja sve manjih i etnički sve čistijih etničkih državica. Nacionalnost ne smije postati jedini kriterij državnosti”.

Inače, možda bi netko od njegovh savjetnika mogao pročitati jedan izvrstan tekst: Philip Stephens: “Nations are chasing the illusion of sovereignty”; Financial Times, Friday June 7, 2013.

New Report

Close