Je li turizam prokletstvo Hrvatske?

Naslovnica Forum Komentari članaka Je li turizam prokletstvo Hrvatske?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Hrvatska polako, ali sigurno ide prema europskoj verziji Floride, gdje će živjeti i odmarati se bogati Europljani, a za ljude koji su se ovdje rodili će posla, osim u turizmu, još biti i u niskoproduktivnim uslužnim djelatnostima.”

Florida je peta najveca izvoza ekonomija u US. Gotovo citav Siemens u US je u Forth Loterdaleu, Pepsi ima ogromnu proizvodnju na Floridi, Fidelity je na Floridi, imaju veliku vojnu indstriju. To je ogromna ekonomija.

Drugo Hrvatska nece postati Florida jer ne ispunjava osnovni uvijet koji privlaci bogate amerikance da dodju na Floridu: poreze nize nego u vecini drugih US drzava. Kao sto znate Hrvatska ima vise poreze nego vecina EU drzava.

Ali generalno se slazem. Sve drzave u kojima turizam cini disproporcionalno visok postotoak GDP-a su ili jeko siromasne ili jako zaduzene ili oboje.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Doista je suluda ideja da se oslanjamo samo na turizam.
Kao i u svakome portfelju treba imati svega po malo a ne samo jednu industriju.
A to da ćemo postati utočište za bogate strance je opet blezgarija.

Prije 6-7 godina su stranci navalili, prevarenim blještavilom, na kupnju nekretnina po Dbk-u, sada ne znaju što će s njima i pokušavaju ih prodati.

Za sada treba biti lud odlučiti se kupiti nekretninu na moru u Hrvatskoj po ovakvim porezima i cijenama i sa takvom lošom cestovnom povezanošću.

...''I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them. Because sooner or later, one will.''

Izvrstan tekst, bravo Ivane. Usput rečeno, ovo je prvi put da ne kritiziram.

“A svi ostali koji u životu imaju ambicija raditi nešto drugo, svoju će sreću morati tražiti u nekim drugim zemljama, pardon, regijama Europske Unije. Žalosno!”

Ako čovjek ima ambicije, NIŠTA ga ne može spriječiti u tome da ih ostvari .

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

osnovna ideja i naslov su obećavali, ali mi se čini da se autor malo izgubio u nekim općim mjestima koja se kod nas stalno ponavljaju kao bajanje.

kad vidim naše izopačeno društvo, počinjem razmišljati tko je indoktrinirao mladog autora, koji po godinama ne bi trebao imati nikakve veze s komunističkom ideologijom, idejom o “domaćem” i “stranom” kapitalu?

vjerojatno naši fakulteti što i dalje podučavaju marksističku ekonomiju, pa će tako “domaće poduzetničke ideje” reindustrijalizirati zemlju, a “strani kapital” će ići samo na monopol i raubanje naših resursa.

što je i naivno i činjenično pogrešno.

glede “reindustrijalizacije” pitao bih svakog koga to zanima – koliko treba da se stvori jedan dioki ili željezara sisak?

nekoliko generacija, rekao bih. tako kad bismo se sad oslanjali na “domaće poduzetničke ideje”, s obzirom na raspoloživo znanje i kapital, trebalo bi nam 100 godina da se reindustrijaliziramo. i to samo kad bi ostatak svijeta stajao u mjestu, no budući da je konkurencija intenzivno globalizirana, slobodno možemo reći – nikad.

opet o reindustrijaliziciji – većina naše industije nastajala je još od početaka devetnaestog stoljeća, pa zatim intenzivno između dva svjetska rata, ponajvećma u zagrebu i rijeci, ali i na mnogim drugim pojedinačnim lokacijama.

osnivao ju je europski kapital, nikakav “samo domaći”, što se lako može provjeriti u povijesnim podacima o vlasnicima i osnivačima. komunisti su uveli radikalno drukčiji poredak ali su se trudili sačuvati gotovo svaku industijsku tvrtku koju su zatekli.

i dobro su pazili da ne kadroviraju nesposobne političke kadrove, do te mjere da su neke političke zatvorenike vadili iz zatvora i postavljali za direktore kompleksnih tvrtki, kada bi shvatili da su to jedini stručnjaci kojima raspolažu za pojedinu oblast.

tako smo zadržali u kakvom-takvom stanju većinu industrije do devedesetih. dakle povijest te industrije je: kapital iz cijele europe i dugotrajan razvoj.

zadnjih godina imali smo priliku vidjeti kako političari uništavaju sve uvjete za rad tvrtkama kojima ni na kraj pameti nije bilo da raubaju monopol, kao recimo cmc, tvornice duhana koje su trebale razbiti tdr-ov monopol, pa sve do jednog dalmacijavina ili bandićeve potpune blokade industijskih projekata u zagrebu.

jedina šansa da se uopće priključimo civliziranim zemljama jest pokušati se otvoriti svemu kapitalu koji još uopće želi ovamo doći, a razdvajanje investicija na domaće i strane korak je u suprotnom smjeru.

Prokletstvo Hrvatske je bio rat i sve što ide uz to.Kasnije je bilo nesnalaženja, neznanja da ne spominjem lopovluka al onag najgoreg ubi kravu radi kotleta… Hrvatska je fulala strateški… prodaje HT je ok ali bez kablova … prodaja INA-e ok ali ne susjedu (kome je palo na pamet odvojiti Dioki od Ina-e) … prodaja banaka ok ali najviše do 50 % a mi prodali sve strancima …..auto putevi su pušiona trebalo je ličku trasu proširit ili graditi malo pomalo ……trebali smo u luke ulagat ….zar nije sramota da u Dubrovniku ima hotela još u ruševinama ……….. jesmo li idioti ili nas je neko zlo trefilo …ko bi to moga znat…

DAJ PET !!!

Turizam ?
Nemojte se šaliti .
Nemoguće je samo od turizma živjeti .
To nije normalno da ljude ne rade , da dangube .
Nemojmo se zavaravati da se može živjeti od rada 60 dana godišnje , i to ako ne padne kiša .
Trenutno u turističkim mjestima nema nikoga a hladni pogon i dalje troši .
Mi nemamo dovoljno hrane da nahranimo turiste koji dolaze u ta 2 ljetna mjeseca , već i tu hranu uvozimo .

.

New Report

Close