imam pitanja iz Makroekonomije….

Naslovnica Forum Razno Poslovna literatura i edukacija imam pitanja iz Makroekonomije….

Pozdrav, imam 3 pitanja na koja ne mogu naći na internetu odgovore a niti u knjizi (Babić) koju imam iz makroekonomije….
1) dali se u računanju fiskalnog priljeva uzima T (kao porezi) ili Tneto porezi odnosno T-TR (TR jesu transferi)?
2) koji su automatski stabilizatori fiskalne politike? znam da je t(kao funkcija dohotka) ali nisam siguran dali su još i Ta(autonomni porezi), G (opća potrošnja) i TR (transferi)….znam da porezi smanjuju multiplikatora pa stoga i djeluju kao stabilizatori ali dali i G,Ta,TR isto djeluju kao stabilizatori? i dali je i uvoz U stabilizator? pošto i on smanjuje multiplikator? inače znam da su insturmentale varijable fiskalne politike G,Ta,Tr i t….ali dali su oni ujedno odnosno dali oni predstavljaju i stabilizatore?
3) ako dođe do porasta inflacije u zemlji kako se to odrazi na LM krivulju? mislim da znam da se sama LM krivulja ne miče, ostaje ista, ali dali se miču krivulja špekulacijske potražnje L2 (jer znam da porastom inflacije dolazi do porasa špekulacijske potražnje) i dali se M/P (ponuda novca) smanjuje zbog toga što povećanjem cijena (inflacije) dolazi do smanjenja novčane ponude? pa na kraju LM kao rezultat ostane ista…..
ili pak jednostavno se niti M/P i L2 ne miču?
Molio bi odgovore na ova pitanja ili neki link gdje mogu nać odgovore…potražio sam putem google ali nisam našao točne odgovore a što se tiče wikipedie tamo nema uopće odgovora na ova pitanja…..zahvaljujem….

New Report

Close