Hrvatska je na granici globalnog financijskog rizika

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Hrvatska je na granici globalnog financijskog rizika

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Hrvatska je među zemljama graničnog tržišta, ulaganje na kojima donosi veliki rizik, ali i velike zarade, ocjenjuje australski portal koji prati svjetska tržišta kapitala i preporučuje ulaganje u našu zemlju.

Naime, Hrvatska se nalazi u S&P/IFCG Frontier Markets Composite indeksu koji je u posljednjih godinu dana ostvario 35-postotni rast vrijednosti, dok je Morgan Stanley Capital International BRIC indeks – koji se odnosi na dionice iz Brazila, Rusije, Indije i Kine – porastao samo 28 posto. Naime, dionice iz tih četiriju zemalja nekad su smatrane rizičnim ulaganjima, koja međutim donose velike zarade.

The Daily Reckoning smatra da se taj fokus sada preusmjerava na granična tržišta te navodi sve zemlje sadržane u S&P/IFCG Frontier Markets Composite indeksu kao “mjesta gdje se mogu naći granice globalnog financijskog rizika”.

Osim Hrvatske, od europskih zemalja u tom indeksu su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litva, Rumunjska, Slovenija i Ukrajina. Neeuropske zemlje uključene u indeks zvuče više kao potencijalno mjesto za odmor, nego kao zemlja za ulaganje – Bangladeš, Bocvana, Obala Bjelokosti, Ekvador, Gana, Jamajka, Kenija, Libanon, Mauricijus, Namibija, Trinidad i Tobago i Tunis.

Herbos d.d. - lider u zaštiti bilja sa više od 62. godine tradicije

Zanimljiv ti je ovaj članak ali mi se čini da si ga postavio u krivom forumu.

New Report

Close