Hrvatska će biti porezno najopterećenije turističko tržište, slijedi pad ulaganja

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatska će biti porezno najopterećenije turističko tržište, slijedi pad ulaganja

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ako se već uspoređuje s Francuskom ili Italijom, onda neka gospodin kaže, kolike su plaće osoblja u tim državama i koliki su troškovi režija. Naime, po mojim procjenama su režijski troškovi duplo viši nego u Hrvatskoj a plaće u prosjeku 70% više. Osim toga, stopa pdv-a od 25% se odnosi na ugostiteljstvo a ne na hoteljerstvo. Tako da ovdje ne vidim poveznicu u vezi odustajanja od hotelskih projekata. A ako već uspoređujemo cijene, on da ne treba daleko ići. Recimo u Trstu su cijene u kafićima i restaurantima duplo više nego u Dubrovniku.


A ako već uspoređujemo cijene, on da ne treba daleko ići. Recimo u Trstu su cijene u kafićima i restaurantima duplo više nego u Dubrovniku.

eto, upravo u ovome ti je sažet sav odgovor…cijene su duplo veće a input, tj. repromaterijal je jeftiniji ili u najgorem sl. isti

dakle, plaće osoblja su više jer osim što su standardi drugačiji tj ne mogu naći radnika za manje i marže su shodno tome i više od duplo veće i dok naši ugostitelji npr. stol sa 4 osobe procjenjuju na cca 500kn isti taj stol sa istom uslugom i kvalitetom u italiji, austriji, njemačkoj vrijedi pa i 3x više a od marži hr ugostitelja, kada isplatiš plaće, parafiskalne namete, amortizaciju, eventualno najam i dr. troškove, jednostavno ostane jako malo ili često kao u 1,2,3 mj ne ostane ništa ili pak minus poslovanja

ali zato je upravo zbog tih niskih marži hrvatska konkurentna jer ugostitelji, osim u 2mj. turizma, moraju preživjeti godinu a kupovna moć domaćih ljudi je s obzirom na visinu dohodka višestruko manja od navedenih drž. u okruženju.

što bi ti sada rekao kad bi se cijene hr i npr. talijanskih ugostitelja izjenačile, kada bi espresso plačao 20 kn, kada bi pivo plačao 30kn, kada bi pizzu plačao 75 kn a malo bolji obrok u restoranu i preko 250kn po osobi…bi li upoće išao na kavu ili nešto drugo ?

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Ove ugostitelje , koji su puni para- naročito Istra, Dalmacija, Dubrovnik…./ koji još i prosvjeduju/
teško je gledati bez gorčine..
Dečki, zbilja nemate mjeru…..

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

New Report

Close