Head hunting agencije

Naslovnica Forum Razno Posao – ponuda/potražnja Head hunting agencije

Ima li tko možda iskustva sa zapošljavanjem preko head hunting agencija? Naime, imam jednu poznanicu koja radi kao HR i koja mi kaže da danas velika količina srednjemenadžerskih pozicija (ne samo top menadžment) u atraktivnim firmama bude popunjena kandidatima koji pošalju CV u head hunting agencije. Drugim riječima, za većinu spomenutih pozicija niti se ne objavljuje oglas za slobodno radno mjesto.

Dugo se nisam javljao ali evo da i ja nesto napisem.

Iskustva sa headhunterima su mi izrazito losa. Do sada smo njihove (skupe) usluge koristili nekoliko puta (ne bih imenovao agencije) i nikad, ali bas nikad, nismo dobili niti prosjecno dobar kadar.

Vrlo dobra poznanica je radila u jednoj od poznatijih agencija te mi je, off the record, rekla da je manje od 1% kadra koji oni imaju u bazi nesto vrijedi. Ostalo ni ona ne bi zaposlila da ima priliku i da joj treba.

E sad, zakljucak izvuci sam.

D.

Navodno sve te head hunting agencije daju garanciju na osobu koju zapošljavaju pa bi ta garancija ipak trebala nešto značiti za poslodavca.
Što znači “skupe usluge”? Možda je ponekad za tvrtku koja nema vlastitu HR službu koja je kvalificirana za selekciju kadrova skuplje uzeti nekoga bez konzultacije s HR stručnjakom nego platiti određeni postotak head hunting agenciji?

Garanciju? Kakvu?
Konkretan primjer.
Uzmem osobu, tri mjeseca ima managersku placu. Nakon tri mjeseca izvrsenje plana i rezultat jednak je nuli. Agencija mi da drugu osobu koja opet nakon tri mjeseca ne napravi nista.
Hoce li mi onda agencija nadoknaditi 6 mjeseci managerske place? A tko ce nadoknaditi nezaradjene novce, propustene prilike, zeznute projekte, rezijske troskove za tu osobu?
I onda jos na to ide postotak agencije.

Ponavljam to je vrlo “skupa igra” koja nama do sada nije dala ama bas nikakve rezultate.

A kao potvrda toga, kao sto vec rekoh, poznanica koja je radila u jednoj od poznatijih kaze da im baza ima minimum dobrog kadra. Ostalo je srot. Ne vidim zasto bi i kod drugih onda bilo drugacije, tim vise sto mi iskustvo (ne na jednom primjeru) govori da je tako.

Go figure.

Drol, kužim tvoje nezadovoljstvo lošim uslugama head hunting agencija. To je vjerojatno tako s konzaltingom u Hrvatskoj – skupo plaćaš osrednju uslugu…
Međutim, mene prvenstveno zanimaju iskustva posloprimaca – je li se netko uspio prodati preko tih agencija. Možda se jave tvoji, gore spomenuti ,bivši zaposlenici[smiley2]. Sorry, ako je šala neumjesna….

Evo, danas u Poslovnom izašao članak o head hunting agencijama[smiley2] vidi: http://www.poslovni.hr/6101.aspx
Iskoristit ću članak kao povod da aktualiziram moje pitanje – je li tko od forumasa imao iskustvo s takvima agencijama iz perspektive posloprimca?

kad smo kod te teme…možete li mi dati linkove domaćih head hunting agencija?

Pozdrav!

Eee da. Imam iskustvo sa HR managementom i poslovnom selekcijom u Hrvata kao naručitelj i preko kratkog istraživanja tog tržišta. A i radio sam to kao dio poslovnog procesa vani + tražim posao u Hrvatskoj… Ukratko, dobra poslovna selekcija vani traje prilično dugo, ali nije toliko skupa. Manje je ad hoc zapošljavanja nego kod nas. Kod nas je uglavnom stanje takvo da HR kao struka i ne postoji, sve je to uglavnom “fake” uz doslovce par iznimki, a i te tvrtke su u teškoj situaciju – često žrtvuju kvalitetu, takvo je stanje na tom tržištu… Ako se po nečemu razlikujemo od zapadnog svijeta to je kadrovska politika… Nije toliki problem to što ti ljudi ne znaju posao, nego što ga znaju pogrešno!!! Malo je tu znaja, puno tzv. “zdravog razuma” i frikova. Jedno vrijeme mi je to bilo jako smiješno, onda sam bio tužan, sad sam samo ljut. Ako te zanima par trikova u selekciji tvrki koje se bave poslovnom selekcojom – tu sam. Sretno! Ja sam tu pesimističan, a pazi ja sam bio konzultant, dakle profesionalni optimist.

New Report

Close