Gospodarstvo ni u trećem tromjesečju nije izašlo iz recesije

Naslovnica Forum Komentari članaka Gospodarstvo ni u trećem tromjesečju nije izašlo iz recesije

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Unatoč dobroj sezoni, unatoč fiskalizaciji i više prijavljenog prometa u ugost. i trgovini, unatoč ulasku u EU ova vlada uspjet će srušiti BDP sedmi kvartal zaredom! Sramotno! Tko zna, možda je taktika dovesti BDP na 1€, dići ga na 2€, pa reći da su podigli BDP za 100%, što nikad nikome nije uspjelo!?

Sve, sve, sve – samo nikada ne ono pravo

Vrijednost ovog teksta je u tome da izvrsno ilustrira značaj faktora nacionalnog karaktera (nacionalne psihe) u ekonomskom rastu i razvoju svake države.

Naime gledajući sve te prognoze s nulom i zarezom iza nje čovjek se i nehotice sjeti kvalifikacija društva “bez stida, ponosa i racionalne perspektive” čija je osnovna karakteristika stalna situacija “frustracija bez orijentacije”, uz ogradu da je u Hvatskoj već ta faza prevaziđena – frustracije su ustupile mjesto apatiji.

To je još gore jer onda počinju masovna sanjarenja i svjesna samoobmanjivanja – zato u Hrvatskoj nema jednog tračka ponosa i ambicioznosti, a i inače ima lošu reputaciju i nije respektabilna država niučemu.

Sanjarenja i samoobmanjivanja onda sprječavaju drastičan zaokret. To je u slučaju Hrvatske napuštanje EU jer je previše zaostala i presleba da ikada sustigne njene prosjeke – produktivnost (posebno u poljoprivredi); obrazovanje, o produktivnosti u industriji (što je još preostalo) da niti ne govorimo.

Ambicioznima savjetujem da pogledaju Eurostaove podatke o produktivnosi rada u EU: Njemačka 45 eura po satu, prosjek EU je 35, Portugal ima oko 15.

Pogodite kolika je produktivnos rada u Hrvatskoj pa sami ivedite zaključke.

Rezultati za treći kvartal će biti milozvučna pjesma u odnosu na četvrti kvartal i Q1/2014. A i Q1/2014 će biti san snova u odnosu na ostatak naredne godine, ako zaista budemo prisiljeni skresati deficit.

New Report

Close