Gaudu uvozimo iz Argentine i Litve, a paški sir izvozimo u SAD i Japan (objavljeno 04.01.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Gaudu uvozimo iz Argentine i Litve, a paški sir izvozimo u SAD i Japan (objavljeno 04.01.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Članak Gaudu uvozimo, a paški sir izvozimo … Biserka Ranogajac je pogodila aktualnu situaciju tržišta sira u Hrvatskoj. Načelno, ova situacija pokazuje da se naša sirarska industrija postupno uključuje u svjetske tokove i to je za pohvalu.
Ostaje aktualno pitanje “kulture” ponude i konzumiranja sira od strane hrvatskih trgovaca i potrošača.
Istina je na žalost, da se u trgovačkoj ponudi, u Hrvatskoj danas, vrlo teško dobije
kvalitetan sir, čiji će okus i gastronomske karakteristike zadovoljiti potrošača i unaprijediti potrošnju sira i “kulturu konzumacije sira”. Navodi novinarke B.R. samo potvrđuju ovu konstataciju. Najbolje se to vidjelo i u vrijeme proteklih blagdana.
Obilje ponude u velikim trgovinskim lancima, a sirevi najčešće “nedozreli” bez okusa i svih drugih “ljepota” ove namirnice. Zašto? Pa zato što pod pritiskom racionalnosti poslovanja, nelikvidnosti i sl. proizvođači i domaći i strani (jeftini sirevi) forsiraju prodaju još prije nego što sirevi “tehnološki dozrele” i daju sve kvalitete koje u svom potencijalu nose. Dakle, niska cijena daje slab sir koji je samo “ekonomski dozrio” (!?!) ali bez ukusa i gastronomskog gušta kao što je to slučaj sa “tehnološki zrelim” sirom. To je bit jeftinih domaćih i uvoznih sireva. Svi dobri uvozni sirevi se nude uz znatno više cijene (logično, jer zriju mjesecima pa traže angažiranje velikih obrtnih sredstva. Dakle, dobro i kvalitetno mora biti i skupo!
Možemo li promjeniti trend PONUDE na hrvatskom sirarskom tržištu. Poduhvati Pažana su HVALE VRIJEDNI ! Pozdrav, LINE KARLO, zaljubljenik u dobar okus sira.

Osnovne prehrambene proizvode ne bi trebalo uvoziti. Imamo viškove mlijeka a uvozimo sir a i mlijeko :-))

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.


Osnovne prehrambene proizvode ne bi trebalo uvoziti. Imamo viškove mlijeka a uvozimo sir a i mlijeko :-))

S ovime se ne slažem. Neka tržište odredi što želi, administrativne zabrane nisu dobe. Ako su naši proizvođači nekonkurentni neka rađe propadnu. Svejedno mi je da li ću dati lovu Stipi s Paga ili Hoseu iz Argentine. Bitnije mi je kod koga ću proći jeftinije.


Bitnije mi je kod koga ću proći jeftinije.

Pritom barem pokusajuci ostati na zadovoljavajucem nivou kvalitete.

Floskula “nekvalitetni uvozni proizvodi” je obična glupost. Potrošač sam bira što je kvalitetno, tj. što ima najbolji omjer kvaliteta/cijena za njega. Ako naši proizvođači misle da proizvode puno kvalitetnije od stranaca neka spuste kvalitetu (a time i cijene) i prilagode se potražnji potrošača. Ipak ja mislim da najčešće to nije moguće zato jer je strana nekvaliteta, a naša super kvaliteta čista izmišljotina.

I dalje stojim sa tvrdnjom da ne treba uvoziti prehrambene proizvode. No ako se već uvozi čudno kako se ne uvozi u znatno većim količinama Vlašički ovčji sir? To probaj! Pa mi onda reci jesi li jeo bolji a jeftiniji sir. No uvozno je ne kvalitetno (osim proizvoda sa bivše Jugoslavije izuzev Slovenije) . Nikad nisu znali napraviti običnu čokoladu, pravili su “šećerne table” a sad znaju napraviti čokoladu? Interesantno je i to kako je poslije rata sve domaće bilo loše a sve strano bolje. Toliko nam ne valjaju proizvodi da su nam morali zatvoriti tvornice da nemaju konkurenciju 🙂 No ljudi polako se vraćaju domaćim vrijednostima. Uvijek je bolje kupiti sir kozji od Lehkija, kravlji od bake sa tržnice i slično.. Kupiti sir u trgovačkom lancu??? Aaa…. strašno.

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

Ja sam za kvalitetu od kud god bila[smiley2] domaći ili strani trgovački lanac. Domaći ili strani seljak. Svejedno mi je. Kvaliteta je kvaliteta od kud god bila i čovjek je čovjek od kud god bio.

joooj dok ti naučiš što je kvalitet 😉 Profiter ti uvali škrob sa finim okusom 😉 Što god se topi u ustima nije dobro. Što god je fino izbjegavaj. Vjerovatno nije priodno. To je isto kao da za jedinicu kvalitete prehrambenog proizvoda uzmemo 1 McDonalds [smiley13]

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

Ma jasno da je teško skužiti što jedeš. Meni nije jasno na temelju čega ti zaključuješ da je vjerojatnije da će te prevariti stranac nego Hrvat? Nisam vidio nijednu rang listu poštenja, ali npr. po korupciji Hrvatska ne stoji baš dobro.

Misliš na korupciju tipa uvezi bofl i ugrozi domaći proizvod? A kad domaća proizvodnja propadne povisi cijene i naplati za sve što si prodavao ispod cijene 😉 No hoće hrvat prevariti ali ne može seljak. Nema te aditive i skupo mu to, ionako nema tržište 😉

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

New Report

Close