Do kraja godine tvrtke neće vraćati svaki treći kredit

Naslovnica Forum Komentari članaka Do kraja godine tvrtke neće vraćati svaki treći kredit

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Banke su nas godinama lihvarile .

Došlo je vrijeme da dio love vrate .

Bog dao , Bog uzo !

.

Ovo ima veze s potpunim raspadom ekonomije, i kao sto je sada lose za banke, lose je i za sve druge. Za ovo je odgovorna vlast, novi porezi, i to sto se nista ne cini vec dugo.

Destabilizacija financijskog sustava, ili bankovna panika urusila bi cijeli sustav, a onda uz depresiju imamo i potpuni kaos. Bar nesto, da je to jos stabilno.

Sto se tice zarade, povrat na kapital u HR nikad nije bio fantastican, a kamate su slicne drzavama ovo porfila rizika, cak i nize katkad. Dok drzave ne pospremi svoje dvoriste, nema nista.

Pa ovo je odlican vijest da tvrtke nece vracati kredite. To znaci da ce tvrtkama ostat vise love,a time ce i dobit biti znatno veca.Daj Boze da ni jedna tvrtka ne vrati kredite,a kamoli svaka treca.

Uistinu, bez svoje samostalnosti, narod ne može biti narodom, osobom, nego je samo puk - množina čeljadi! Dokle budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinca gospodara!

„Pa, kako kaže veliki talijansko-američki ekonomist Lugi Zingales, banke i korporativni kapitalizam sami sebe uništavaju i vode čovječanstvo u propast“ iz intervjua Krste Papića Slobodnoj Dalmaciji 18.09.2012

Uzrujavanje oko posljedica – ili suočavanje s razlozima?

Kod ovakvih članaka autor (novinar) bi morao uvijek naglasiti da Hvatska “vuče” tri deficita odkako je postala nezavisna država – budžetski, vanjskotrgovinski i onaj bilance tekućih plaćanja. Jedno je imati javni dug od 60% BDP-a uz 5,6, ili više postotaka BDP-a ka suficita vanjskotrgovinske bilance a nešto sasvim drugo imati te brojke u minusu.

To da Hrvatska “vuče” dva decenija ta tri deficita je kudikamo važnije od toga da će uskoro doći pod udar maastriških kriterija (javn dug ne veći od 60% BDP-a).

HNB to redovito prešućuje, a saborski zastupnici ionako nemaju pojma niočemu pa to pitanje ne postavljaju već uvijek nešto pričaju tek da isprazne frustracije ili jednostavno tek nešto kažu.

Što se HNB-a još tiče, ona se pobrinula da ulogu izvoza kod drugih zemalja u Hrvatskoj dobije prodaja obiteljskog srebra (Pliva, T-HT,INA itd.). Zbog te prodaje u Hrvatsku se slilo masa stranog novca (na kapitala) pa je HNB mogla raditi s kursom kune unutar Hrvatske što je htjela.

Jer što nacionalnoj valut jedne države daje snagu? Njemačka, Švicarska, Holandija (sjetimo se tzv.”holandske bolesti”) Brazil itd.? Samo izvoz.

New Report

Close