http://www.poslovni.hr/vijesti/ekonomisti-banaka-gube-vjeru-u-oporavak-176711.aspx
jedan izvoznik bi mogao pomoći u krvnoj slici BDP-a, no dali bude…?
…. a ht,ina,banke ima toga … kod diokia je bar pozitivno što je još uvik u hr.vlasništvu ( da je vlasnik bio stranac terminal žitnjak bi iša na natječaj pa bi onda vidili kakva bi bila cijena)… i zbog svega toga ja očekujem ponudu adrisa … pozz
Ma koje hrvatsko vlasnistvo? Zaboga, jel vi to ozbiljno? Vlasnistvo Jezica, nije moje vlasnistvo, niti HR vlasnistvo. Uspjesi Ivice Kostelica nisu hrvatski uspjesi niti moji uspjesi, to su njegovi uspjesi, nejgove obitelji i skijaskog saveza, dakle onih koji su direktno involvirani i imaju koristi. To sto svicarska firma u vlasnistvu rvata posjeduje 75% dioki-a, kakve to veze ima s gradjanima RH? Postajem zaista osjetljiv na pranje mozga tipa Slavena Letice koji beskrupulozno širi glupost po javnim medijima.
http://www.poslovni.hr/vijesti/ekonomisti-banaka-gube-vjeru-u-oporavak-176711.aspx
Kemijsak industrija je u prva dva mjeseca povečala izvoz 51% u odnosu na isti period prošle godine.
Rast je impresivnih 240 milijuna kuna i najveći dio otpada na Dioki kao lider u tom segmentu.
Dio rasta je rezultat puno boljih cijena ali dio otpada i na VCM.
Možda ovi koji prijete sutra budu kupovali primarne energente od Diokija.
Trebaš znati osnovnu činjenicu a to je da je Etilen osnova za sintetiziranje i benzina i dizela.
Povežeš 6-10 molekula Etolena i eto ti benzina.
Ako povežeš 18-20 evo imaš diezel
Milijun molekula je jednako LDPE i HDPE.
10 milijna molekuta= Kevlar.
Stoga jedno od osnovnih pitanja se postavlja kako efikasno proizvesti etilen iz prirodnog plina.
Neki tvrde da su i riješenja blizu.
Postoji jedno rješenje i ako se uspije komercijalizirati na tržištu bi se moglo pojaviti oko 600 milijuna barela nafte koliko bi se uštedjelo s tim novim procesom.
Ali postavlja se onda i pitanje – što s današnjim rafinerijama?
Kemijsak industrija je u prva dva mjeseca povečala izvoz 51% u odnosu na isti period prošle godine.
Rast je impresivnih 240 milijuna kuna i najveći dio otpada na Dioki kao lider u tom segmentu.
Dio rasta je rezultat puno boljih cijena ali dio otpada i na VCM.
Možda ovi koji prijete sutra budu kupovali primarne energente od Diokija.
Trebaš znati osnovnu činjenicu a to je da je Etilen osnova za sintetiziranje i benzina i dizela.
Povežeš 6-10 molekula Etolena i eto ti benzina.
Ako povežeš 18-20 evo imaš diezel
Milijun molekula je jednako LDPE i HDPE.
10 milijna molekuta= Kevlar.
Stoga jedno od osnovnih pitanja se postavlja kako efikasno proizvesti etilen iz prirodnog plina.
Neki tvrde da su i riješenja blizu.
Postoji jedno rješenje i ako se uspije komercijalizirati na tržištu bi se moglo pojaviti oko 600 milijuna barela nafte koliko bi se uštedjelo s tim novim procesom.
Ali postavlja se onda i pitanje – što s današnjim rafinerijama?
[/quote]
Gđa Vidonija Miletić-Plukavec jučer je otputovala u Ravenu, povratak je sutra.
odlična vijest,samo da dođe sa konkretnim dogovorom..
odlična vijest,samo da dođe sa konkretnim dogovorom..
[/quote]
A šta se ima dogovarati – pa VCM treba Ravenni i jedino logićno je da ide s Omišlja.
Oće li Ravenna nama ili Giti znat će se za par dana, ali ako je ekipa u Ravenni čini mi se da je i to riješeno.
Čeka se još kredit cca 41 milijun eura iz Modela B i to je naših 200.000 tona PVC-a ili oko 250 milijuna eura love!
Ako sve ide od istog dobavljača može se cijena smanjiti za cca 2-3% a to je oko 60 milijuna kuna manje troškova za nabavu sirovina!
Inače malo tko spominje utjecaj Diokija na Viktor Lenac.
Spasila se firma zahvaljujući kemijskim tankerima!
Čitam savine postove i ne mogu se načuditi njegovom optimizmu u pogledu diokija. Stalno iznošenje nekakvih brojki (200 000 tona PVC-a) , cijene i zarade je čista manipulacija. Zašto se ne iznese podatak i koliko treba milijuna eura da bi se kupile sirovine, da bi se platili energenti, da bi radnici dobili plaću, a na kraju trebaš i nešto zaraditi od tog posla, zar ne?
Treba biti realan i reći da je dioki dužan i bogu i vragu. I nitko im više ne da sirovine. Prvo plati sve dugove, pa zatim plati unaprijed da bi dobio novu sirovinu. Kako će radnici zaraditi plaću ako nema proizvodnje?
Savo, koliko pogona u zg trenutno radi i s kojim kapacitetom? Znaš li odgovor? Ako si iz firme, onda bi trebao znati! Etilen radi sa 30% projektiranog kapaciteta (a projektirani je oko 90 000 tona i nikada se nije radilo s tim kapacitetom). PE ovisi o radu Etilena, i sa ovim kapacitetom Etilena pogon PE nema dovoljno sirovine. A ta dva pogona nose lokaciju (bolje rečeno Etilen samo stvara gubitak jer sa minimalnom proizvodnjom rastu troškovi po jedinici proizvoda). Kao što je već netko rekao, prijevoz etilena auto cisternama je prevaziđen sa više aspekata (od sigurnosnih do ekonomskih). Nije li sletila jedna cisterna prije godinu-dvije kod Rijeke i vozač poginuo? Jedna se i kod Ivanića prevrnula! DOKI PS već duže radi na minimumu minimuma jer nema love da se kupi stiren, a da ne spominjem EPS koji ne radi od kraja studenog….U Diokiju se jako fula oko svih projekata jer ih vode nestručni ljudi, a vode ih takvi jer se pere lova. Stručne i pametne ljude maknu. Sjeća li se netko reverzne osmoze koja je pompozna otvorena prije 2 godine? Do nikakvih podataka o uštedama koje su najavljene tim projektom se ne može doći…. EPS moderniziran 2006. a pogon ne radi u kontinuitetu od početka 2009. Radi tjedan dana pa stane na 3 tjedna. DOKI se održava samo zbog kontuirane proizvodnje. VCM otvore, pa zatvore. HALO, tko je tu lud? Je li netko u Diokiju radio projekcije koji proizvod će se tražiti za 5 ili 7 godina? Mislim da ne. Nisam optimističan što se tiče zg lokacije, mislim da postavljanje Vidonije za predsjednicu Uprave vodi gašenju proizvodnje u Zg. Još da istekne ugovor s INOM za etan i plin za 2010, ključ u bravu. Mnogi od vas koji pišete po forumu ne znaju kako je ta firma loše vođena iznutra (čini mi se da jedino zna predragm), praktički je trula….Velika većina kvalitetnog kadra je već zbrisala jer ovakav način poslovanja ne vodi nigdje. A ti Savo čekaj Gitu, LNG, i ostalo što će možda doći. Ja mislim da ne bu ništa od toga.
U Diokiju se jako fula oko svih projekata jer ih vode nestručni ljudi, a vode ih takvi jer se pere lova. "Stručne i pametne ljude maknu. Sjeća li se netko reverzne osmoze koja je pompozna otvorena prije 2 godine? Do nikakvih podataka o uštedama koje su najavljene tim projektom se ne može doći…. EPS moderniziran 2006. a pogon ne radi u kontinuitetu od početka 2009. Radi tjedan dana pa stane na 3 tjedna. DOKI se održava samo zbog kontuirane proizvodnje. VCM otvore, pa zatvore. HALO, tko je tu lud? Je li netko u Diokiju radio projekcije koji proizvod će se tražiti za 5 ili 7 godina? Mislim da ne. Nisam optimističan što se tiče zg lokacije, mislim da postavljanje Vidonije za predsjednicu Uprave vodi gašenju proizvodnje u Zg. Još da istekne ugovor s INOM za etan i plin za 2010, ključ u bravu."
Hvala na ovom tekstu, jer ja sam kupio malo komada cisto onako gledajuci cijenu dionice i podatke s web-a sto bi ta firma mogla kad bi je vodili znalci…a ovako cu pricekati s dokupom…jer kad tad ce prekipjeti i netko mora uzeti to poduzece, mislim da bi bio red da inspekcije (financijske itd…) malo pociste ovu zemlju.
@ didulica
da nazalost to je tako, a zalosno je sto je tako jer, kao sto sava svako malo daje linkove o cijenama sirovine i gotovog proizvoda, vec jedno poduze vrijeme bi se moglo cisto dobro zaradjivati samo da sve sljaka punim kapacitetom
@ didulica ….konzorcij adria LNG je zamrznuo početak gradnje terminala kažu zbog viškova plina na tržištu a putin obilazi sloveniju i srbiju i najavljuje gradnju plinovoda i sad ko je tu LUD…. u dioki je investirano 100-njak mil eura a očito da treba još ulaganja a PVC postrojenje pod hitno … imali su dosta loši poteza kao na primjer kupnja novog lista itd…jednom riječju dioki-u treba novi gazda ili se mora prodat neoperativna imovina a ima toga sava je o tom detaljno izvjestija…. ide to up.. pozz
@didulica and ostali dobronamjernici
Dobar dio kompanija koje su izlistane na ZSE ne isplaćuje redovito plaće koje su dobrano snižene zadnjih godina, dobar dio radnika im je završio na burzi rada ili je na čelanju…..
Dioki je u krizi zapošljavao i podizao plaće i prava radnika!
NL ima puno bolje plaće od npr Večernjeg i Jutarnjeg, ne štrajkaju….A oni nas šalju u stečaj!
Za ostale – je li krenula isporuka? [cool]
@didulica and ostali dobronamjernici
Dobar dio kompanija koje su izlistane na ZSE ne isplaćuje redovito plaće koje su dobrano snižene zadnjih godina, dobar dio radnika im je završio na burzi rada ili je na čelanju…..
Dioki je u krizi zapošljavao i podizao plaće i prava radnika!
NL ima puno bolje plaće od npr Večernjeg i Jutarnjeg, ne štrajkaju….A oni nas šalju u stečaj!
Radnici Diokija imaju prosječnu bruto plaću veću od 12000 kn što je daleko iznad HR prosjeka. To je samo jedan znak neodgovornosti ljudi koji vode tu firmu s obzirom na uvjete u kojima s posluju.
Meni se čini da se ovdje nezna tko pije a tko plaća (nešto slično kao u vladi i državi)…