| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
DDJH |
58,50 |
59 |
1 |
58,50 |
60,00 |
0,00%
|
Očigledno su CGS preuzeli i paket od Ivanovića koji je dobio u povratu pa sad kontroliraju preko 25% i mogu diktirat i uvjete
Ako sam dobro shvatila dionice su prodane, a novi vlasnik će se upisati kad ispuni uvjete iz ugovora. Zato je SKDD upisan kao vlasnik?.
Pod pretpostavkom da je kupac dd aquisition, odnosno s njima povezana tvrtka, na ovakav način još nema nastanka obveze za preuzimanje?
radek
tko god da ih je kupio a vidjet ce se uskoro, jer se natjecaj za avione blizi svom kraju, nista dobrog ne znaci za nas male dionicare
Smatra li se takav kupoprodajni ugovor s odgodom ispunjenja svejedno bez obzira što nije došlo do promjene vlasništva kao zajedničko djelovanje pa sukladno tome već je nastala obveza za preuzimanje?
Moje mišljenje je da se ne smatra jer to može biti ispunjenje obveza samo jedne strane, a druga se čeka. Ovo ja tumačim kao verziju tabularne izjave gdje se prodavatelj ne može predomisliti ako druga strana ispuni uvjete. Možda je dogovorena cijena koja će biti u ponudi, ali ne manja od…
Jer da je nastala obveza za preuzimanje već je trebala obavijest na ZSE.
Možda je ovo poruka Državi i konkurenciji. ja sam frška pa sam optimistična :-).
I kupnja i prodaja zabetonirana. Kupci misle da ce otici gore, prodavatelji dolje, Bozic pred vratima, neizvjesna situacija s Coronom, Ivanovic prodao dionice. E sad budi pametan i donesi odluku dal prodat ili cekat sudnji dan
Matovilka
Tako je SKDD je povjerenik dok se ne ispune uvjeti iz kupoprodajnog ugovora. No dobro je ovo drugo pitanje. I mislim da si također dobro pretpostavila.
No pitanje je koje su konsekvence kad se ugovor konzumira. Recimo sad da kupac stekne preko 25% kupnjom na burzi i krene u obvezu preuzimanja po najvišoj cijeni u zadnjih godinu dana što je 5,70. I tako otkupi on nekih X% dionica po 5,70 i kad istekne period preuzimanja i još godinu dana iza toga aktivira ugovor koji je kod povjerenika, a tamo je cijena 10. Proizlazi li mu obaveza isplate razlike za ranije otkupljene dionice?
Ovo je signal da ukoliko se radi o CSG da se nisu uspjeli nagoditi s državom tj. da mingo/cerp gura domaćeg ponuđača. I sada je CSG u istoj pregovaračkoj poziciji kao Bakić/Ivanović na zadnjoj skupštini.
Bently dobro si procjenio da CSG (ukoliko su oni u pitanju) neće biti darežljivi prema malim dioničarima. NB su isplatili odmah, Ivanoviću nije hića i može čekati kao što je čekao desetljećima povrat imovine.
Jedino je li ovo manevar da se ojača pregovaračka pozicija i ne potroši novce odmah i stisne država ili je ovo manevar u kojem će se i male dioničare izbaciti iz igre plaćanjem u lipama. Vaše mišljenje je?
Burza kao i obično, stari traktor.
Koji je scenarij da se mali dioničari izbace plaćanjem u lipama?
Ako su i ove dionice kupili Česi, ja očekujem preknjiženje najkasnije u sklopu ponude, ako bude dobrovoljna, ako bude uspješna.
Matovilka
ako cesi imaju vise od 25% a imaju, mi mali mozemo samo odluciti da li cemo im prodati za kunu , dvije ili tri. Na skupstini ne mozemo nista i to je vec sada 90% siguran scenarij. Tko zeli cekati sljedecih 10 godina da ddjh poraste na 3-4€ ce cekati.
Nekako mi se čini da to što ovu, pretpostavljamo uvjetnu, kupnju pohranjuju kod SKDD, a ne kod nekog odvjetničkog društva u tajnosti znači, da im nije cilj izigrati male te izbjeći dati ponudu. Sada SKDD ima uvjete ugovora i cijenu.
Slažem se isto da treba sumnjati u sve, sukladno na žalost iskustvu iz prakse.
U slučaju da su ovo Česi onda imaju onih 18,88% na sebe i u ugovoreno 8,7% koje će isplatiti nakon što im isteknu svi rokovi koji ih obvezuju iz neke obvezujuće ponude (koja će nastupiti tko zna kad). Kontroliraju više od 25% kroz zajedničko djelovanje.
Obvezna ponuda za preuzimanje nastaje ukoliko fizička ili pravna osoba, neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stjecanjem dionica s pravom glasa ciljnog društva:
– prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag),
– nakon što je prešla kontrolni prag i objavila ponudu za preuzimanje, poveća postotak prava glasa za više od 10% (dodatni prag),
– nakon što je objavila ponudu za preuzimanje, poveća postotak prava glasa za manje od 10%, ako tim stjecanjem prelazi prag od 75% prava glasa (konačni prag).
Čekamo HANFU da reagira!
UTVRĐIVANJE BROJA I POSTOTKA PRAVA GLASA
Članak 8. …
(3) U smislu stavka 1. točke 1. ovoga članka, smatrat će se da su ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički stekli dionice s pravom glasa kad sklope pravni posao ili nastankom drugoga pravnog temelja za prijenos dionica, neovisno o prijenosu dionica i upisu u depozitorij ili registar dionica ciljnog društva, te neovisno o tome što je pravni posao sklopljen pod odgodnim uvjetom. Pod istim uvjetima, smatrat će se da su ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički stekli dionice s pravom glasa i kada, umjesto dionica, steknu potvrde koje predstavljaju vlasništvo određenog broja dionica ciljnog društva, kao npr. globalne potvrde o deponiranim dionicama.
Ako su česi trebala bi biti ponuda bez obzira na uvjete uvjetnog ugovora.
Ako nisu, there will be blood. Da bar 🙂