Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Dali 400.000 eura za šest Audija A6, otkup neisplativ

Naslovnica Forum Komentari članaka Dali 400.000 eura za šest Audija A6, otkup neisplativ

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

RASIPNICI [emo_mrgud]

“Vozila koja koriste članovi Uprave nabavljena su putem financijskog leasinga, a ne operativnog, pa nakon isteka leasinga ne postaju vlasništvo HEP-a, nego se vraćaju leasing kući”, kaže Klanac.

E pa gospođo Klanac malo ste pobrkali pojmove financijskog i operativnog leasinga. U biti kladim se da dotična niti ne zna što je OL, a što FL.

Proroče, možeš li objasniti razliku?

Proroče, možeš li objasniti razliku?

I jedan i drugi su obični Pušing .

.

Nadam se da pitanje nije provokacija, ali drage volje ti pojasnim na jednostavan, razumljiv način. Dakle, npr. ti kao fizička osoba kupuješ auto:

Financijskog leasing – odabireš auto koji ćeš kupit, zatim odlaziš pronaći leasing kuću koja će te financirat i ideš sklopiti ugovor o leasingu. Obično se u početku daje neki iznos akontacije u novcu s kojim se umanjuje glavnica, tj. iznos financiranja, a ostatak glavnice se razdjeli na najamnine koje u sebi sadrže glavnicu i kamatu. Nakon aktivacije ugovora leasing kuća ti izda račun na ukupnu vrijednost vozila s PDV-om, taj račun ti je u biti onaj iznos koliko auto košta u autokući gdje si ga naumio kupit. Do prije koju godinu na kamatu u najamninama se obračunavao PDV pa i nije baš bio isplativ fizičkim osobama, ali od kad se država odrekla tog PDV-a malo je isplativiji i fizičkim osobama. Nakon što si bio uredan platiša i u roku platiš svih 60 rata, što je najčešći period na koji se uzima FL dobivaš od leasing kuće potvrdu da si sve otplatio i s tom potvrdom odlaziš na MUP i prebacuješ vlasništvo auta na sebe. Nema troškova otkupa, samo neki troškovi prebacivanja vlasništva i nove knjižice vozila koliko se sjećam, provjereno jer sam i sam imao ovu vrstu leasinga.

Operativni leasing, ovdje umjesto akontacije obično u početku daješ jamčevinu, s kojom u biti jamčiš da ćeš bit redovan platiša, jer ako ne budeš onda ti se iz nje mogu zatvorit dospjele obveze, a ako si uredan onda obično tu jamčevinu iskoristiš za otkup vozila. Kod ove vrste leasinga dobivaš račun za najamninu na koju se obračunava PDV, ovdje nema glavnice i kamate nego samo jedna stavka jer je ova vrsta leasinga u biti pravi najam vozila. Vlasnik auta je leasing kuća i nakon što dođeš do kraja sa svojim recimo “otplatnim planom” i platiš svih 60 najamnina. Kad platiš sve te najamnine imaš mogućnost otkupa auta, tu su sad pitanja: kako, tko i po kojoj cijeni može otkupit, ali da se ne zamaramo time auto najčešće možeš otkupit umanjeno za sve svoje najamnine koje si platio, npr. vrijedio 100, ti platio 70 i još si dužan 30 za otkup ako hoćeš da je tvoj. Tu se sad obično radi kompenzacija za tvoju jamčevinu koju si u početku dao, jer nema smisla da ti se novac vrati pa da ti platiš ponovo, nego samo platiš razliku + PDV na sve (i jamčevinu i razliku). S prijenosom vlasništva kad dobiješ račun za otkup je vjerovatno isto, nisam imao ovu vrstu leasinga još 🙂
Otkup je svakako isplativ, po meni nema sumnje u to jer kao prvo platio si 60 najamnina i ako nećeš otkupit auto dobiješ svoju jamčevinu nazad i auto bye bye. Kao drugo kad otkupiš auto, taj isti auto u oglasniku vrijedi više i baš ako ti se ne vozi prodaj ga preko oglasnika.

Nadam se da nisam nešto preskočio i da sam pomogao. Nisam koristio apsolutno nikakve izvore s interta i sl. tako da me sveznajući ne razapnu 🙂 pozdrav

p.s. ako kupuješ kao pravna osoba malo prouči tko vodi u svojim knjigama i kako, jer ima razlika.

New Report

Close