Crnogorska sramota hrvatskih građevinara

Naslovnica Forum Komentari članaka Crnogorska sramota hrvatskih građevinara

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Davanje državnih jamstava privatnim firmama je ogroman politički i financijski rizik koji teško da mogu preuzeti i puno jače vlade i puno stabilnije ekonomije. Da se pitanje jamstava Juri Radiću ponudi na referendumu teško da bi dobilo potporu od 15%. Mislim da su državna jamstva nikada nisu bila realna opcija i da na njih nitko nije računao.

Tražiti od vlade da utiče na investicijsku politku bilo koje banke, pa makar i državne, je nešto što nas vodi nazad u komunizam ili još gore u sanaderizam. Zbog čega bi mi građani hrvatske, i naša dijeca, trebali preuzeti rizik koji ne želi preuzeti niti jedna banka ? Ako IGH želi tih 125 milijuna, koliko navodno nedostaje, neka izda obveznice pa ko želi naka kupi.

Nije problem u vladi, nego je problem u Radiću i Žderiću. Oni su do sada dali toliko neispunjenih obećanja da im više nitko ne vjeruje i nemaju nikakvog kredibiliteta. Na njihovu žalost kredit se daje samo kredibilnim osobama. Bez obzira kako ovo završi, dobivanjem ili ne dobivanjem posla, dioničari IGH bi trebali tražiti da Radić da ostavku.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

gospodine Darko ,
Vi očito imate neku POSEBNU PERCEPCIJU SPOSOBNOSTI gospode Žderića i Radića!!!!
1. Žderić dokazano krivotvorio dokument strane države
2. Radić sa svojim “znanjem” NE MOŽE nigdje dobiti posao svojom STRUČNOŠĆU OSIM U KORUNPIRANOJ HRVATSKOJ!!!!
3. Na zapadu građevinske firme koje NEMAJU UGOVORENE POSLOVE NAREDNIH ( unaprijed ) PET GODINA U KONTINUITETU NALAZE SE U VELIKIM PROBLEMIMA!!!
4. Naše vrhunske firme NE ZNAJU niti što će raditi sljedeći mjesec jer NEMAJU UGOVOREN NIKAKAV POSAO!!!
5. Kada gospoda KOJA SU SE NAZOBLJALA hrvatske imovine ( POKRALA ) vrate i garantiraju ( ulože ) svojom osobnom imovinom koja je nastala na LOPOVLUKU, tada eventualno mogu računati na pomoć zajednice!!!
6. osobno već me sram NAŠE SPOSOBNOSTI u svemu!!!!!
7. samo trkeljanje i kibi-dabi, mi budemo, mi ćemo, spremamo se…..

ma kaj isto pljujete svi po radicu?????
ko da ne bu imo posla
nek u medjuvremenu sagradi jos jedan maslenicki most prije nek kaj se zahukta u crnoj gori na gradilistu
pofuk

Kako smo mi Hrvati u međunarodnim odnosima uvijek spremni i kao da jedva čekamo sebi pljusku priljepiti!

Gospodine D.M. ovo je uistinu velik posao, iznimno zahtjevan i građevinski i financijski.

Pročitajte malo više informacija o ovom poslu, a evo vam jedna o natječaju…
Na natječaju za izgradnju autoceste od Bara do Boljara, dugačke oko 170 kilometara, najpovoljniju ponudu dao je Konstruktor, koji je vrijednost projekta procijenio na 2,77 milijarda eura s udjelom Crne Gore od 1,74 milijarde, a grčko-izraelska kompanija radove je procijenila na 3,92 milijarde eura.
Zar mislite da je poslove ove vrijednosti jednostavno i dobiti i realizirati i da je Crnogorcima svejedno što će možda morati prihvatiti drugog ponuđača po drugoj cijeni.
A mi u svojim komentarima kao da jedva čekamo da posao Žderiću i Radiću propadne.

A kad već veličate Japance i Toyotu i njihov kodeks poslovnog ponašanja, prije toga ponovno pročitajte koju informaciju više, npr. od kad traju problemi s automobilima i od kad ih prikrivaju; od 2005. godine.
…Američko ministarstvo posljednjih je tjedana primilo 13 prijava o smrtnim slučajevima povezanima s naglim ubrzavanjem od 2005. godine do danas, čime je ukupan broj takvih slučajeva porastao na 34, objavila je agencija Bloomberg, a prenosi dpa. Toyota je u posljednjih nekoliko mjeseci zbog problema s podnim prostirkama, papučicom gasa te kočionim sustavom opozvala 8,5 milijuna vozila diljem svijeta.

Kritizirati treba, ali ne na ovaj način.

IGH-a ha ha ha !Pa zbilja zar neko misli da je Jure normalan ,a kaj je sa Zagrebčankom?.Što si više dužan to si zaštičeniji, zbilja tužno.Dajte ljudi ako neko osiječa da je ovo normalna i perspektivna firma ima zbilja veliki problem.

Apsolutno se slažem sa kolegom Twixerom. Utjecaj Vlade na politiku poslovnih banaka ne dolazi u obzir. Da su banke prepoznale ovu priču kao dobar posao, ne bi bilo problema sa garancijama. A što se tiče podrške Radiću i Žderiću preko HPB-a, treba naglasiti da je HPB puno premali da bi mogao išta konkretnije napraviti u ovoj priči. Tu bi novinaru bilo dobro da se upozna sa Zakonom o bankama.

Ono što me u stvari najviše intrigira je da su se za tako dobar “posao stoljeća” javili samo hrvatski i grčko-izraelski konzorcij. Da je sve tako sjajno, vjerojatno bi se u priču uključili i npr. Strabag, Porr, Hochtief, Vinci…

Ne sviđa mi se ovaj tekst nimalo.
Nekako mi je šarlatanski napisan..bez pravih i konkretnih informacija..u rangu veleštovanog kolege Birtića
Resursi kao da su crpljeni s ovog foruma a tema građevinari, pa preko tojote do Ive Josipovića??
Uz klasično nepoznavanje građevinske struke..zar je toliko teško i skupo angažirati savjetnika..
Lakše je lupetati i pisati budalaštine..
Uz puno pompe i pretencioznih i bezveznih tekstova poput ovog u konačnici bi kredibilitet umjesto dvojca spomenutog u jednom od komentara isti mogli izgubiti autori nebuloza poput ove.
Ako im je uopće išta i ostalo…

sijem žito raste grahorica

ESEKER!!!!!

ne treba čak ni kritizirati???
samo iznjeti činjenice!!!!
– vrednovanje i mjerila uzeti Europska, jer se time hvalimo, A NE HRVATSKA!!!!!
Behtel im je pokazao kako se gradi ( organizacija, brzina, cijena, kvaliteta )
samo što u ovako NESREĐENU DRŽAVU NITKO VIŠE NEĆE DOĆI nakon iskustva predhodnika ( dobar glas se daleko čuje!! )


ESEKER!!!!!

ne treba čak ni kritizirati???
samo iznjeti činjenice!!!!
– vrednovanje i mjerila uzeti Europska, jer se time hvalimo, A NE HRVATSKA!!!!!
Behtel im je pokazao kako se gradi ( organizacija, brzina, cijena, kvaliteta )
samo što u ovako NESREĐENU DRŽAVU NITKO VIŠE NEĆE DOĆI nakon iskustva predhodnika ( dobar glas se daleko čuje!! )


Bechtel jedino u prvoj od ove četiri kategorije ima određenu prednost
U drugoj i četvrtoj su al pari
A u trećoj su debelo nekonkurentni
Taj porast cijena koji se je dogodio u građevinarstvu proteklih godina je posljedica ovog trećeg..
ne radi se o ničemu drugom doli usklađivanju cijena sa stranim izvođačima(prvenstveno strabag i bechtel).
Europska mjerila su tu…vjerovao ili ne u građevinarstvu puno više nego u većini drugih grana
Europske norme u građevinarstvu se primjenjuju već godinama.. praktički striktno
Od projekta,preko nadzora do izvođenja.Čak su i materijali korišteni ispitivani većinom po europskim normama..necertificirane betonare(po eu normama) ne mogu više isporučivati beton itd..
Idealizirati europu a kuditi naše je postala navika koja svakim danom sve manje ima temelja u realnom(tematski, građevinskom)sektoru IMHO

sijem žito raste grahorica

VLADA ĆE STAJATI IZA PROJEKTA I LOVU ĆE U ŽEP STAVITI POJEDINCI A NE KAKO KOSORICA GOVORI DA ĆE HRVATI TAMO RADITI JER JE I BUDALI JASNO DA ĆE FIRMA UZETI RADNIKE IZ CRNE GORE JER IMAJU MANJE TROŠKOVA NA RADNU SNAGU A SVE MOGUĆE RIZIKE SNOSIT ĆE HRVATSKI GRAĐANI-PA LAKO JE STUĐIM KURCEM MLATITI PO PLOTU

OVO JE AGRESIJA GORA OD 91.

Takvi smo mi Hrvati, jedva svi čekaju da propadne posao od nekoliko milijardi eura, kao da to ne bi radile naše tvrtke, kao da cjelokupna naša zajednica ne bi imala koristi od toga. Naše tvrtke dokazale su se na velikim projektima diljem svijeta i sigurno su sposobne izvesti taj projekat. Ne znam od kuda autoru članka ideja da im ne treba šira potpora, pa to su ogromna ulaganja koja se bez šire akcije teško mogu osigurati. No kada se ulaže u gubitaške poslove kao što je brodogradnja to je u redu jer je to obaveza države koja im je većinski vlasnik, i zamislite sredstva se uvijek nađu i to bez ikakve nade da se vrate.

Isprika autoru članka to nije njegov stav nego Twixera i tip topa, s time da iza svih većih poslova privatnih kompanija u svijetu stoje i interesi država čije su i one itekako lobiraju da se ti poslovi ostvare, jer sigurno da onda i države imaju koristi od toga. To ne vide samo uspijenjeni kritičari svega i svačega što se poduzima da bi se nešto pokrenulo.

…slažem se sa zvonkacom…firma može biti privatna,ali interes može biti javni…kada nastaje takva situacija mora ocijeniti svaka vlast,pa i naša…u trenutku kad nam je građevinarstvo na koljenima država mora pomoći..,a da to rade i druge ne treba navoditi primjere…

Da sam ja na vlasti ne bi se više hrvatska zaduživala kod Unicredita. Sad bi trebalo raskinuti sve državne aranžmane sa Zagrebačkom bankom i prebaciti novac svih proračunskih korisnika u hrvatske banke. A hanfa i Dorh će valjda sada privesti i ove mutikaše iz IGH i Tehnike koji su isturili Žderića (jer ga nitko ne kontrolira) i zajedno nas sve nasanjkali. Umjesto posla stoljeća od sramote se nećemo oprati deset godina, a crnogorci će nam to pamtiti zauvijek

New Report

Close