Certifikati i basketi

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Certifikati i basketi

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim da bi bilo dobro znati koje su nam dionice u strani certifikatima i basketima. Znam da Erste i Hypo imaju takve derivate ali nemrem vise naci. Nasao sam ABN AMRO prospekt u kojem ima dosta toga. A na ovom linku vidim jos tri komada samo ne vidim kaj je nutra a njemacki mi nije jaca strana:

http://www.derivate.n-tv.de/showpage.asp?pageid=54&pkbwnr=-1&inwpnr=3&inswpnr=3&stparams=equal|-1|-1|crobex

Nikako mi se ne svidja da su moje dionice u stranim derivatima.

[smiley6]

skype - ivek1234

Ivek daj nam malo pojasni šta su to certifikati i basketi, pliz.
Thanks

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Huh nije mi utocio PDF evo ponovno:

skype - ivek1234


Ivek daj nam malo pojasni šta su to certifikati i basketi, pliz. Thanks

Certifikati = vrsta vrijednosnih papira koji preslikavaju vrijednost nekog indexa (u gore navedenom slučaju Crobex-a) ili skupine dionica, obično vezanu uz neku temu.

U gornjem certifikatu na CROBEX kupuješ u biti njegovu presliku 1:1 tj. indirektno ulažeš u CROBEX (kupuješ ga baš kao i neku pojedinu dionicu).

Basket = kao što i sama riječ “košara” kaže, vrsta certifikata koja se sastoji od određenog broja raznih ili tematski povezanih dionica.

Zamislite npr. da se netko sjeti napraviti nekakvu indexiranu vrijednost brodara i kreira basket brodara, ubaci ATPL, TNPL, JDPL i svakoj od tih dionica dodijeli određenu težinu (ili ih pak pusti u ravnopravnim postocima), nastane neki “mini-index” koji se mijenja zavisno od kretanja dionica u basketu dok imatelj basketa sudjeluje u sve tri dionice istovremeno, a za njegovu kupnju se odlučio zbog toga što vjeruje u dobru perspektivu brodara pri čemu se ne želi previše “bakćati” s pojednim dionicama.

Jedanko tako bi se dalo napraviti basket za građevince, za prehrambenu industriju, za ekološke dionice ili za bilo što za što kreatori misle da bi moglo proći na tržištu. Nema ograničenja mješavinama ako se derivat dobro prodaje.

Certifikati i basketi mogu se odnositi na definirani vremenski period (da se nakon npr. 3 godine na određeni datum prekidaju i da se imateljima isplaćuje tečaj na zadani dan), a mogu biti i open-end karaktera, poput gore navedenih na CROBEX…

Postoji jedan certifikat (basket) kreiran u Austrij početkom godine u kojem se nalazi nekoliko našiih dionica, mislim da se radi o Dalekovodu, Ericssonu, Atlanskoj plovidbi, Tankerskoj plovidbi, Adrisu i…ne mogu se sada točno sjetiti…pogledat ću.

Iz mog ulagačkog iskustva mogu reći da takvi derivati nastaju često puta prekasno (čast iznimkama) tj. onda kada su se stvari već dobro razvile. Tako, ako malo bolje pogledate gornje certifikate na CROBEX, oni su emitirani na proljeće i jedan prije dobrih mjesec dana, umjesto da su to učinili prije godinu-dvije kada bi se na njima dalo masno zaraditi. Zato je ovaj zadnji, emitiran nedavno, u minusu.

Evo ga, zaboravio sam da su u njemu i neke srpske dionice…pogledajte sami. Počeli su u ožujku i mislim da su sve u svemu napravili solidan izbor, prije svega su pogodili s brodarima. [smiley2]

Badel 1852. [smiley2]

A i moj ULPL je unutra, on i ATPL od plovidbi.

No respect

Razumljivo je da sa 10 % malo špekuliraju, pa ako prođe, dobro, ako ne, opet dobro….mislim na par zadnjih…posebno na SNBA…[smiley2] zato i jedu u malim postotcima.

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Hvala kolega Strawinsky na pojašnjenju.

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE


Evo ga, zaboravio sam da su u njemu i neke srpske dionice…pogledajte sami. Počeli su u ožujku i mislim da su sve u svemu napravili solidan izbor, prije svega su pogodili s brodarima. [smiley2]

Ovdje su lavovski [smiley2] zagrizli u INU i ADRIS. Ne znam baš da li su pogodili vrijeme uz rast ostalih tickera od 40%…i nisu neki fond manageri…[smiley2]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Premješteno iz teme: [color=blue]Certifikati[/color]


Tema ali samo privremeno da vidimo što su kupovali i koliko HYPO ima veze s time. Sljedeće dionice imamo u košarici: INA ADRIS DLKV ATPL KOEI TNPL PTKM VIRO PBZ PODR DLKV PLAG Hypo je u većini tih dionica. Koliko on ima veze s tim certifikatima?

Suricata suricatta

Premješteno iz teme: [color=blue]Certifikati[/color]

Dakle? Ove padaju padaju a nitko ni riječi. Da li HYPO ima veze s certifikatima?

New Report

Close