BIPB (BIP a.d. Beograd)

BEOGRAD, 9. oktobra 2007. (Beta) – Konzorcijum litvanske firme Alita i Junajted nordik bevridžiz (United Nordic Beverages) iz Švedske zvanično je postao većinski vlasnik Beogradske industrije piva (BIP), pošto je uplatio novac za kupovinu tog preduzeća.

Litvansko-švedski konzorcijum je krajem jula na aukciji Agencije za privatizaciju kupio 51,9 odsto akcija BIP-a za 21,4 miliona evra, a konačan ugovor na osnovu kojeg je preuzeo kontrolni paket akcija je potpisan juče, saopšteno je iz tog konzorcijuma
]Junajted nordik beveridž se bavi investiranjem privatnog kapitala država baltičke regije i posluje na tržištima Estonije, Letonije, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Danske, Finske i SAD-a.
Trzista na kojima operiraju su zaista impresivna. Kompanija BIPB je ne samo zbog proizvodnih kapaciteta vec i zbog izuzetno vrijednih nekretnina kao i pozicije sa trenutnom cijenom veoma podcijenjena kompanija.

Nije zabiljezeno u regionu da je neka pivara ispod kv vrijednosti[/b], sve su isle 2x kv pa sve do 5x,6x kv.
Na pocetku smo dobre price.
Drzava je u procesu privatizacije otpisala sva dugovanja koja je u sustini drzava i dugovala bip-u.

Izjava generalnog direktora ALITE:

– “BIP” predstavlja važnu osnovu za ulazak na tržište alkoholnih i bezalkoholnih pića u Srbiji i susednim zemljama zahvaljujući robnoj marki kompanije i njenoj istoriji, odličnoj lokaciji u Beogradu i velikim proizvodnim kapacitetima, i za pivo, i za bezalkoholna pića – istakao je Vytautas Junevičius, generalni direktor “Alite”. – Srpsko tržište pruža snažan potencijal, a “BIP” ima odličnu poziciju za ostvarivanje brzog rasta kompanije. Naš cilj je da revitalizujemo “BIP” i kroz razvoj proizvoda i investicije u proizvodnju i poslovnu infrastrukturu, napravimo od ove kompanije regionalnog lidera.

Evo jos malo podataka:
– Fabrika piva i slada “Mostar” – fabrika se nalazi na izuzetnoj lokaciji od 4.5 hektara. Tržišna vrednost te parcele je od 30 do 40 miliona evra.
– Fabrika sokova “Dunavgrad” – nalazi se na veoma dobroj lokaciji u Krnjači, površina 10-12 hektara. Realna vrednost je 10-15 miliona evra.
– Fabrika piva i pivskog slada “Čačak” – nalazi se na parceli od 15 hektara. Realna vrednost zemljišta je barem 5 miliona evra. Na placu se nalazi ogromna fabrika, silos, sopstvena elektrana itd. U prospektu se to ne spominje…
– Pivnica kod Vuka, 1.150 kvadratnih metara. Vrednost barem 2 miliona evra.
– Punionica piva “Leskovac” – ima nekoliko hektara zemljišta. Vrednost ne manja od 1 milion evra.

Osim ovih glavnih, postoji i druga imovina u Novom Sadu, Rumi, Sapcu, Krusevcu, Kragujevcu, Novoj Varosi, Uzicu, Obrenovcu, Adi Ciganliji (Pivnica Ada) itd.
Prospekt samo navodi podatke za zemljiste u Krusevcu i Obrenovcu
Proizvodnja:
Osim piva, bezalkoholnih pića (sokovi, gazirani napitci, kola, sirupi, kvas) BIP proizvodi I sirće odličnog kvaliteta.
Pivski slad – Sladara u Cacku je najveci proizvodjac pivskog slada na Balkanu.

Socijalni program – BiP je finansirao dobrovoljni odlazak radnika I prepolovio broj zaposlenih, pa sada nema više od 1.000 zaposlenih što za takvu kompaniju nije mnogo.

Akcije – BiP ima 0.5% u AIKBPB, 1.62 u DNO i u nekim drugim.

Nova skupstina akcionara BIPB zakazana za 10.11. sa pocetkom u 8 i 30 .

Litvanci traze vecinu za odlucivanje. Ako zele neka plate,mali akcionari posjeduju skoro 50%.

Imovina zaista velika . Proizvodni kapaciteti preko milion hektolitara.

http://aikb.own0.com/index.htm

Poznato je da ce proizvodnju preseliti u roku od tri godine na lokaciji Krnjaca koja je sa aspekta pozicioniranosti mnogo bolja od ostalih pivara.
Ostace slobodan plac gdje je sadasnja pivara povrsine 4.3 hektara i jedini je takve povrsine u centru grada. U blizini prolazi i Prokop tako da ako vecinski bude imao takta i strpljenja ova lokacija bi mogla dostici astronomsku cijenu. Jedini proizvode kvas po ruskoj licenci . Interbru ce uzimati znatne kolicine slada koji se proizvodi u sladari Cacak .
Iz konkurentske pivare Apatin dosao je direktor za marketing i to je ono sto u ovom trenutku nedostaje bip-u.

U toku je sprovodjenje odluke o socijalnom programu tj.isplata otpremnina za 355 radnika koji su visak. Znaci sa platnog spiska je skinuto znatno opterecenje.
Sto se tice lokacije Mostarska petlja cijena kvadrata zemljista dostize astronomske iznose. Mislim da tu ne treba zuriti jer je lokacija jedina u centru sa tako velikom povrsinom. Mnoge obaveze su ispeglane . U toku je dolazak novog direktora.

Dionica kao nacrtana za fondove. Nema ovako podcijenjenih a gdje bi se fondovi mogli ukrcavati nemilice.

U stvari kada pogledam dubinu tesko da mogu skuziti kje bi se kolicine mogle kupiti a da cijena ne ode ali svakako dobra za fondovsku industriju.

Zbog čega bi netko ulagao u gubitaša?

Situacija se mijenja svi dugovi su ispeglani a kada bi nekim slucajem bip naplatio svoja dugovanja bilo bi sjajno.Ne znam koliko ste upuceni u citavu pricu znam sta pricam. Za ekspresan ulazak i izlazak sigurno nije ali za stabilno investiranje je.

New Report

Close