ACI skinut s popisa strateških tvrtki i ide u prodaju; Ne, ako se pita ministra turizma

Naslovnica Forum Komentari članaka ACI skinut s popisa strateških tvrtki i ide u prodaju; Ne, ako se pita ministra turizma

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Odličan potez vlade. Što prije privatizirati i postaviti na zdrave temelje. Ovo su sve dobre firme koje su zapuštene lošim upravljanjem, ali i nedostatkom raspoloživog kapitala. Da, točno je da su u neke upumpane stotine milijuna kuna novca poreznih obveznika ili mirovinskih fondova (Craoatia Airelines, Petrokemija, Podravka, Luka Rijeka…), ali gotovo uvijek s ciljem opstanka tih društava. Petrokemija i CA bi davno propale da ih država ili državni mirovinski fondovi nisu spašavali.

Podravka je apsolutno nesposobna naći partere oko finaciranja bilo kakve akvizicje (Žito) i opet mora uskakati država ili državni fondovi. S druge strane imate vrlo sličnu ali privatnu Atlantic Grupu koju financira EBRD i nije naslonjena na državu.

Zaključak je da se država što prije mora maknuti iz vlasničke strukture firmi koje su na tržištu i prepustiti ih tom istom tržištu. Stavio bih ruku u vatru da bi jedna Petrokemija, Podravka ili Luka Rijeka neusporedivo bolje poslavala da država nije u vlasničkoj strukturi.

Uz gore navedene, što prije staviti HEP, Poštu, Lutriju i HAC ONC na burzu. Javnim ponudama omogućiti hrvatskim građanima da dođu do dionica, uključiti mirovinske fondove, a dio dati ostalima (strani i domaći fondovi, firme…).

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

samo u hr…tvrtka za parkiranje jahti proglašena starteškom

Svugdje u okruženju gdje je došlo do privatizacije tvrtki postignut je pun pogodak.Pogledajte slučaj Merkator u Sloveniji.Dok je bio u državnom vlasništvu bio je teški gubitaš, kojeg su porezni obveznici morali sanirati svake godine nanovo.Danas ako pogledate financijsko stanje tvrtke i usporediti s onim od ranije je kao nebo i zemlja. Unatoč negativnim gospodarskim kretanjima u svijetu i u Sloveniji.Osim osnovne infrastrukture sve treba ići u privatizaciju, da se učini kraj pljačkanju tvrtki od strane politike.

Odmah su se digli na zadnje noge u strahu da im ne nestane par stotina radnih mjesta za uhljebljivanje. ACI im je valjda među dražima jer je kompanija po Buffetovom ukusu, može ju i ma.mun voditi a da ne bude u minusu s obzirom da se većina prihoda naplati unaprijed.

U 25 godina od osnutka Države nisu napravili ni jednu marinu, a prošle godine su uveli zajedničku nabavu. Ima marina kao npr. u Korčuli koja je ruglo ne samo grada nego cijelog otoka.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

New Report

Close