Zbog botova i pada vrijednosti Musk odustaje od Twittera?

Autor: Mladen Miletić , 10. srpanj 2022. u 22:00
Foto: reuters

Multimilijarder još može odustati od preuzimanja smatra li da tvrtka krije prave podatke.

Kupovina Twittera koju je Elon Musk dogovorio po rekordnoj cijeni od 44 milijardi dolara našla se pod velikim znakom pitanja nakon što je Muskov tim utvrdio da nije moguće provjeriti Twitterove brojke o spam računima, a navodno su već obustavljeni i razgovori sa stranom koja se naziva “vjerojatni podupiratelj”. Razgovori s investitorima zahladili su nakon što je Muskov tim dobio uvid u bazu podataka na temelju koje nisu mogli procijeniti Twitterovu poslovnu perspektivu. Što dalje slijedi trenutačno je nemoguće procijeniti, no nisu isključeni ni drastični potezi, piše Washington Post.

No, spam računi nisu jedini razlog zbog koje bi Musk mogao izmigoljiti iz posla desetljeća. Od najave preuzimanja u travnju, Twitterove su dionice dramatično pale te se čini kako bi ih Muske zapravo debelo preplatio. A Musku su uz Twitter u fokusu još dvije mega kompanije, Tesla i SpaceX, uz još neke startupove. Zanimljivo je i da prema postignutom dogovoru, Musk zapravo vrlo lako može izaći iz posla jer je u startu rečeno da će završiti posao “u slučaju da nešto ozbiljnije u međuvremenu ne poremeti Twitterovo poslovanje”. Stručnjaci ne dvoje da slučaj botova, odnosno lažnih računa, spada upravo u taj opis. Dođe li do raskida Twitter, koji se ispočetka opirao poslu, svakako će biti slabija kompanija u sporu, ali ni Musk se neće tek tako pred sucem izvući zbog povlačenje, čak i ako ga uvjeri u ispravnost poteza, te bi ga to moglo koštati oko milijardu dolara.

Kvartalne provjere

Twitterov glasnogovornik Brian Poliakoff komentirao je kako kompanija nastavlja raditi na poslu za koji “vjeruje da je u interesu svih dioničara” izrazivši uvjerenje da će se oni i zaključiti po dogovorenim uvjetima i cijeni.

44 milijardu

dolara cijena je po kojoj je Elon Musk dogovorio kupnju Twittera krajem travnja

Elon Musk je izazvao ozbiljan potres u svijetu društvenih mreža kad je početkom godine najavio preuzimanje Twittera, ali i njegove namjere da ga načini otvorenijim i politički neutralnijim, pa čak i u smjeru da dopusti povratak na mrežu bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kojem je Twitter služio kao glavni medij za obraćanje pristašama, s tim što je naročito sporan bio njegov nastup i poruke u danima napada na Capitol u siječnju 2021. godine. Musk je svoje namjere objasnio time da moderiranje samoga sadržaja na Twitteru u praksi nerijetko vodi završava u kršenju prava na slobodu govora. No, nije dugo trebalo čekati i da ga financijske okolnosti pokolebaju. Globalna rasprodaja tehnoloških dionica duboko je zagrabila i u Muskovu osobni neto imetak koji je namjeravao iskoristiti za kupnju Twittera. Prvu rezervu izrazio je već u svibnju nakon poruke kompanije da je možda manje od 5% računa botovskih, da bi je zatim optužio i da krije prave informacije. Iz Twittera su se pak branili da je nemoguće na dnevnoj razini pratiti pojavu novih spam računa, da provjeru provode svaka tri mjeseca i da je moguće otkriti samo koordiniranu pojavu masovnih spam računa.

Egzoduz iz firme

Muskova najava o preuzimanju izazvala je pravu paniku među zaposlenicima Twittera koji su se uplašili da će multimilijarder poskidati s mreže i sve zaštitne mehanizme postavljene kako bi se Twitter što je više moguće zaštitio od štetnih sadržaja. Najavljivao se čak i masovni egzodus iz tvrtke, naročito nakon što je Musk na svojoj stranici krenuo u obračun sa šefovima Twittera, podržavajući korisnike koji su napadali njihove odvjetnike. Kako god se cijeli slučaj raspleo, predviđanja govore da se Twitter ne može tako skoro oporaviti na prijašnje razine jer je već provučen kroz blato, zaposlenici su prestrašeni, a dionice ozbiljno uzdrmane. “Bez obzira na sve: tvrtka je sada na potezu. Ne vjerujem da je ovo situacija u kojoj Musk može samo slobodno odšetati i sve se zaboravi kao da ništa nije bilo.”.

Komentirajte prvi

New Report

Close