Visoka razina neizvjesnosti stavlja inflaciju u sferu nagađanja

Autor: Jadranka Dozan , 18. studeni 2021. u 22:00
Izvjesno je da će na godišnjoj razini najveći doprinos inflaciji u Hrvatskoj biti u kategoriji prijevoza/ PATRIK MACEK/PIXSELL

Prema posljednjim prognozama EK, računa se da će inflacija na razini cijele EU dogodine usporiti, analitičari slično predviđaju i Hrvatskoj ali uz veliki oprez.

Objave listopadske godišnje inflacije ovih su dana uglavnom praćene “zvučnim” napomenama kada su posljednji put zabilježene više stope godišnjeg rasta indeksa potrošačkih cijena. U Hrvatskoj je stopa veća od 3,8 posto, koliko je u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku poskupjela potrošačka košarica, zadnji put zabilježena još u veljači 2013., dakle prije osam i pol godina. S godišnjom dinamikom od 4,1 posto inflacija u eurozoni prošli je mjesec bila najveća u proteklih 13 godina, a u SAD-u je za više od 6,2 posto, koliko je iznosila listopadska godišnja inflacija, trebalo zaviriti i znatno dublje u povijest.Globalno povišene razine inflacije, kojima najviše kumuju cijene energenata i pandemijom uzrokovani poremećaji u lancima opskrbe uz istodobni oporavak gospodarske aktivnosti, traju već mjesecima. Premda iz mjerodavnih (i domaćih i inozemnih institucija) i dalje ostaju pri ocjenama da su pojačani inflatorni pritisci privremenog karaktera, danas one uglavnom navode i da će do njihova popuštanja i usporavanja inflacije ipak trebati nešto više vremena nego što se donedavno računalo. Izjavila je to ovih dana i čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde, najavljujući da stezanje monetarne politike do daljnjega nije u planu te da uvjeti za podizanje kamatnih stopa vjerojatno neće biti ispunjeni (ni) u 2022., kad bi inflacija trebala usporiti.

Ciljanih 2 posto

Prema posljednjim prognozama Europske komisije, računa se da će inflacija s ovogodišnjih 2,4 posto u eurozoni odnosno 2,6 posto na razini cijele EU dogodine usporiti 2,2 (eurozona) i 2,5 posto (EU27), a u 2023. bi se ponovno trebala svesti ispod ciljanih dva posto. U Hrvatskoj je pak s listopadskim ubrzanjem prosječna inflacija u prvih deset mjeseci dosegnula dva posto. Prosjek za proteklih 12 mjeseci zasad je, pak, upola manji od toga, jer su u posljednjem kvartalu prošle godine potrošačke cijene u godišnjim usporedbama bile u padu – primjerice, u lanjskom studenom u odnosu na isti mjesec prethodne godine -0,3, a u prosincu -0,6 posto. To, međutim, znači i nisku osnovicu pri izračunu godišnje inflacije u posljednja dva mjeseca ove godine pa je posve izgledno da će studeni i prosinac ostati u znaku povišenim razina inflacije, čime će se povećati i stopa na razini cijele godine. Analitičari pritom uglavnom očekuju nastavak pojačanih inflatornih pritisaka na cijenu hrane prema kraju godine. Izvjesno je i da će na godišnjoj razini najveći doprinos inflaciji biti u kategoriji prijevoza čije su cijene u odnosu na lanjski listopad 12,2 posto više, a koji je ponajprije posljedica čak 25 posto viših cijena kategorije goriva i maziva. U posljednja dva ovogodišnja mjeseca kod cijena goriva se računa na ublažavajuće djelovanje Vladina produljenja privremenog zamrzavanja cijene naftnih derivata (premda to ograničenje više ne vrijedi za premium goriva). I za cijene plina za kućanstva Vlada je najavila da do proljeća 2022. neće biti poskupljenja.

6,2 posto

iznosila je prošli mjesec godišnja inflacija u SAD-u

Prvi kvartal 2022.

No, to je razlog više što se među analitičarima procjenjuje da bi vrhunac inflatornih pritisaka mogao uslijediti u prvom kvartalu iduće godine te da bi smirenje trebalo doći u drugoj polovici 2022. To će ovisiti i o normalizaciji globalnih lanaca opskrbe, a zbog visoke razine neizvjesnosti u vezi s tim poremećajima uglavnom se ističu pojačani negativni rizici, tj. prijetnje da inflacija ponovno bude viša od trenutnih očekivanja. Inače, u listopadu sve članice EU bilježe ubrzanje godišnje inflacije, a najviša stopa bila je u Litvi, 8,2 posto. U Estoniji i Mađarskoj gdje cijene u listopadu su na godišnjoj razini porasle 6,8 odnosno 6,6 posto, a više od šest posto listopadska je godišnja inflacija iznosila i u Poljskoj i Rumunjskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close