Većini životni troškovi toliko visoki da štednja postaje nemoguća

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2023. u 09:41
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Svaka četvrta osoba (25%) tvrdi da su u aktualnoj godini manje štedjeli u usporedbi s razdobljem kada su koristili kunu.

Unatoč optimističnim najavama prema kojima dolazak eura nije trebao rezultirati rastom cijena i troškova života, inflacija je, u to više nema sumnje, ostavila traga na džepovima građana.

Potvrđuje to i anketa koju je MojPosao proveo na uzorku od 3250 sudionika, u čijem fokusu se našlo pitanje: “Uspijevate li svakog mjeseca ostaviti ‘sa strane’ više ili manje novca otkako su euri zamijenili kune?”.

Prema rezultatima ankete, čak 58% građana tvrdi da nisu u mogućnosti ostaviti nikakav iznos ‘sa strane’ otkako su euri zamijenili kune. Većina ih ističe da su životni troškovi postali toliko visoki da štednja postaje nemoguća, zbog čega su prisiljeni nositi se s izazovima financijskog preživljavanja ‘od mjeseca do mjeseca’.

Svaka četvrta osoba (25%) tvrdi da su u aktualnoj godini manje štedjeli u usporedbi s razdobljem kada su koristili kunu, a glavni razlog leži u sveprisutnoj inflaciji i nedovoljnom rastu plaća.

Međutim, nisu svi rezultati pesimistični.

Svaki deseti radnik  i dalje štedi otprilike jednak iznos kao što su to činili prije promjene valute, a obično se, ističu, radi o 10% njihove plaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close