Evo gdje hrvatski građani najviše sklanjaju novac

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2020. u 13:14
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ukupni depoziti u kolovozu iznosili su 322,7 milijardi kuna, 6,5 posto više nego lani.

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem kolovoza iznosili su 322,7 milijardi kuna te su porasli i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako u analizi podataka navode iz Raiffeisen banke (RBA), u odnosu na srpanj depoziti su porasli za 3,2 milijarde kuna ili jedan posto, dok je na godišnjoj razini – gdje je pozitivan trend prisutan još od kraja 2011. godine – rast iznosio 19,8 milijardi kuna, čime je usporen sa srpanjskih 8,1 posto na 6,5 posto u kolovozu.

Rezultat niskih kamata

Nastavak pozitivnih mjesečnih stopa rasta ukupnih depozita, koji obuhvaćaju depozitni novac, štedne i oročene depozite, rezultat je podjednakog doprinosa depozitnog novca, kao i štednih i oročenih depozita, dok je godišnjem rastu prije svega doprinos došao od rasta depozitnog novca. Naime, uz mjesečnu stopu rasta od 1,3 posto, depozitni novac krajem kolovoza iznosio je 120,4 milijarde kuna, što je u ukupnim depozitima udio od 37,3 posto. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca, uz manja odstupanja.

Godišnja stopa je u kolovozu iznosila 17,5 posto, a depozitni novac je u apsolutnim iznosima na kraju kolovoza ove, u odnosu na kraj kolovoza prošle godine, porastao za 17,9 milijardi kuna.

Analitičari RBA ocjenjuju da su ta kretanja rezultat okruženja niskih kamatnih stopa na oročenu štednju, što dovodi do preusmjeravanja viška raspoloživog dohotka u visokolikvidne oblike depozita.

Ukupni štedni i oročeni depoziti u stranoj i u domaćoj valuti porasli su na mjesečnoj razini za 1,7 milijardi kuna ili 0,8 posto, a u kolovozu su, iako uz usporavanje, nastavili rasti, sedmi mjesec zaredom, i na godišnjoj razini, za 1,9 milijardi kuna ili jedan posto, pa su tako krajem kolovoza iznosili oko 202,3 milijarde kuna.

Pozitivna kretanja

Više od 85 posto štednih i oročenih depozita krajem srpnja su valutni, i to uglavnom u eurima, a tu štednju većinom generira stanovništvo.

Ukupni valutni depoziti krajem kolovoza su u odnosu na srpanj porasli za 2,6 milijardi kuna odnosno 1,5%, a na godišnjoj razini porasli su za 6,5 milijardi kuna odnosno 3,9%, čime su pozitivna kretanja zabilježena 14. mjesec. Analitičari kažu da bi izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru, mogle usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. “Ipak i dalje očekujemo najsnažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamata, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu“, zaključuju analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close