Ukidaju li se prešutni minusi u bankama?

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2023. u 15:50
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Banke su se memorandumom obvezale “da će najkasnije do 30.6. ove godine potrošačima omogućiti prelazak na dopušteno prekoračenje”.

S obzirom da se u ovim obavijestima navodi da novi korisnici neće imati pravo na prešutni minus, a da će postojeći korisnici imati to pravo još samo određeno vrijeme, N1 pitao je HNB i Hrvatsku udrugu banaka (HUB) znači li to da se ukidaju prešutni minusi.

“S obzirom na to da je ispitivanje HNB-a pokazalo da su na našem tržištu postala dominantna prešutna prekoračenja koja su slabije regulirana, imaju višu kamatu i potrošačima pružaju niži standard zaštite u odnosu na dopuštena prekoračenja, svrha Memoranduma je omogućiti prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja čime će se osigurati bolja zaštita potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje”, kazali su iz HNB-a.

Također navode da su se banke memorandumom obvezale “da će najkasnije do 30.6. ove godine potrošačima omogućiti prelazak na dopušteno prekoračenje”. Stoga su korisnicima počele pristizati obavijesti o nadolazećim promjenama u cilju prelaska s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja.

“U skladu s odredbama Memoranduma banke će najkasnije do 30. lipnja 2023. omogućiti i ponuditi potrošačima korištenje dopuštenog prekoračenja i to tako da će u pozivu svakog potrošača korisnika prešutno prihvaćenog prekoračenja obavijestiti o mogućnosti da njegovo prešutno prihvaćeno prekoračenje, a ovisno o odluci Banke u cijelosti ili najmanje do polovice ukupnog iznosa zamijeni s dopuštenim prekoračenjem uz navođenje svih bitnih uvjeta kako prešutno prihvaćenog prekoračenja kojega potrošač trenutno koristi, tako i uvjeta ponuđenog dopuštenog prekoračenja”, rekli su iz HUB-a.

Iako niti HUB niti HNB nisu htjeli eksplicitno i nedvosmisleno potvrditi da se uskoro ukida prešutni minus, iz navedenih odgovora i obavijesti banaka jasno se može zaključiti da prešutni minusi više neće biti dostupni korisnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close