CERP nastavlja smanjivati državni portfelj: Ponuda je zanimljiva

Autor: Marija Brnić , 01. kolovoz 2023. u 06:00
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

CERP otvorio treći krug prodaje manjinskih udjela u 2023. godini.

CERP nastavlja smanjivati državni portfelj, otvorio je treći krug prodaje manjinskih udjela u ovoj godini. Ovaj put najveći paket u ponudi su dionice Slavonije Županja. Tvrtka je to koja se bavi prometom žitaricama i uljaricama, te proizvodnjom mlinskih proizvoda, a kroz predstečajne postupke iz većinskog vlasništva Sladorane, odnosno Vira, prešla je u vlasništvo konzultantske tvrtke KF Partners čiji je vlasnik Ivan Fabijančić. Formalno je preuzimanje provedeno u siječnju, a uz KF Partners, koji drži 79,44% dionica, jedini suvlasnik je država. CERP će 39.700 ili 14,64% dionica ove tvrtke iz svog portfelja u postupku javnog nadmetanja ponuditi po početnoj cijeni od 694 tisuće eura, uz cjenovni korak nadmetanja od 700 eura.

Bez aktivne imovine

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Slavonija Županja u prošloj je godini ostvarila prihod od 8,8 milijuna eura, uz pola milijuna eura gubitka, no u financijskom izvješću revizori ukazuju da je u prošloj godini tvrtka okončala proces predstečajne nagodbe, koji je rezultirao značajnom dezinvesticijom vlastitih osnovnih sredstava, zbog čega tvrtka nema aktivne imovine za nastavak poslovanja, što otvara postojanje značajne neizvjesnosti u vezi vremenske neograničenosti poslovanja.

Drugi paketi u ovom krugu prodaje su manji broj dionica u hotelima Davora Lukšića. Nudi se tako paket od po 780 dionica u Hotelu Croatia u Cavtatu i u dubrovačkim Jadranskim luksuznim hotelima, koji u oba slučaja imaju udjel od 0,005% temeljnog kapitala. Dionicama Croatije početna je cijena 2340 eura uz cjenovni korak od 30 eura, dok se za JLH starta s 3900 eura i cjenovni korak od 40 eura. Ukupni su prihodi ovih tvrtki u prošloj godini bili na razini 16,5 milijuna eura u Hotelu Croatia i 58 milijuna u JLH-u.

Na prodaju se nudi i 590 dionica vodičkog hotelijera Olympia Vodice, koje su u većinskom vlasništvu Josipa Stojanovića i čine 0,12% temeljnog kapitala.

Te su dionice već nuđene na prodaju u svibnju, no očito nije bilo kupca, jer je početna cijena s tadašnjih 13.840 spuštena na 11.070 eura, uz cjenovni korak od 120 eura. Tvrtka je, inače, lani uprihodila 11,6 milijuna eura.

Rokovi u kolovozu i rujnu

Na prodaju je i jedna dionica koju država ima u Luci Split, koja je inače u većinskom vlasništvu GORS Savjetovanja, a potencijalnim kupcima ponuđena je po cijeni od 54 eura i daljnji korak u nadmetanju od 20 eura.

700 eura

cjenovni je korak nadmetanja za dionice Slavonije Županja

Njezino je učešće u temeljnom kapitalu 0,13%, a osim GORS-a, čiji je vlasnik Goran Šverko, Filip Rogošić i tvrtka Tradagent iz Paname, važniji dioničar je i Grad Split, koji drži 9,57% dionica. Luka Split lani je ostvarila 6,6 milijuna eura ukupnih prihoda.

Nadmetanja za ove dionice održat će se 21. kolovoza, s izuzetkom Slavonije Županja, za koje je zakazani rok 14. rujna. Prijave zainteresiranih investitora za sudjelovanje u nadmetanju prikupljat će se do 9. kolovoza, a za Slavoniju Županja do 5. rujna.

Inače, u portfelju CERP-a trenutačno se nalaze dionice i udjeli u ukupno 176 tvrtki, dok u većinskom vlasništvu CERP ima 13 poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close