U kojim situacijama je bolje koristiti debitnu karticu, a kada kreditnu karticu?

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2022. u 13:48
Foto: pixabay

U nastavku pojašnjavamo kada biste trebali koristiti koju karticu.

Plaćanje karticama zasigurno je brže i jednostavnije nego plaćanje gotovinom, no znate li kada treba koristiti debitnu karticu, a kada kreditnu karticu?

Iako debitne kartice nude zaštitu od prijevare i krađe, treba ih oprezno koristiti jer su izravno povezane s vašim bankovnim računom. Dobro čuvajte svoj PIN i pazite na svoje okruženje dok ste na bankomatu. Često provjeravajte svoje izvode i, ako ih primjetite, odmah prijavite sumnjive aktivnosti svojoj banci.

“Zaštita od prijevare s debitnom karticom uvelike ovisi o tome koliko brzo prijavite prijevaru, a lopov bi mogao isprazniti vaš bankovni račun prije nego što uopće shvatite da su vam podaci ili kartica ukradeni”, kaže Brooklyn Lowery, direktor uredništva stranice koja se bavi usporedbom kreditnih kartica CardRatings.

Iako se debitne kartice često koriste, u nekim situacijama bolje je koristiti kreditne kartice. U nastavku pojašnjavamo kada biste trebali koristiti koju karticu.

Debitna kartica

Debitnu karticu koristite kada želite kontrolirati svoju potrošnju. Možete je koristiti za svakodnevnu kupnju, posebno ako ne želite prekomjerno potrošiti.

“Preporučam korištenje debitnih kartica za svakodnevne troškove osim u visokorizičnim situacijama”, kaže Vanessa Perry, kreditna stručnjakinja i vlasnica tvrtke Impeccable Credit Services.

Na debitnoj kartici lakše je pratiti ulazne i izlazne troškove, a ako niste oprezni, kreditna kartica vas može navesti na impulzivnu kupnju. Tako možete brzo upasti u dugove.

Financijska savjetnica Jamilah N. McCluney jednostavno je pojasnila kako koristiti debitnu karticu. “Tretirajte debitnu karticu kao gotovinu.”

Još je jedan slučaj u kojemu je bolje koristiti debitnu nego kredinu karticu: koristite debitnu karticu za podizanje gotovine.

Kreditna kartica

U tri je slučaja korisnije upotrebljavati kreditnu karticu. Kreditnu karticu sigurnije je koristiti za online kupovinu i to ponajviše zato da vaši privatni podaci ne budu svugdje po internetu.

Koristite kreditnu karticu za sva ponavljajuća plaćanja. Primjerice, za godišnje ili mjesečne pretplate na usluge kao što su Netflix, Amazon Prime ili Spotify koristite kreditnu karticu.

Obavezno provjerite izvode svoje kreditne kartice kako biste znali koje vam se pretplatničke usluge naplaćuju. Tako ćete spriječiti uzaludno trošenje novca na usluge koje više možda ne koristite.

Koristite kreditnu karticu u hitnim slučajevima, osobito u situacijama kada imate neki nepredviđeni trošak i treba vam određeno vrijeme da biste ga otplatili, savjetuje RealSimple.

Također dodaju da kreditnu karticu možete koristiti i za svakodnevne kupovine, ali pazite da karticu koristite odgovorno i da ne prelazite zadana ograničenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close