‘U Hrvatskoj neće biti jednoroga jer zakoni to onemogućuju, svi koji imaju potencijal radije će otići van’

Autor: Josipa Ban , 30. listopad 2023. u 07:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Oduševio ga je primjer Estonije.

U Hrvatskoj neće biti novih jednoroga jer hrvatski zakoni to onemogućuju. Svi koji smatraju da imaju potencijal postati jednorog to neće napraviti ovdje i bačkati se već će radije otići van”, rekao je Nikola Dujmović, jedan od osnivača i direktor Spana na događanju Innovate Now Croatia.

“Problem je hrvatske politike što misle da je gospodarstvo plijen”, kaže iskren i realan Dujmović. Poduzetnik s više od 30 godina iskustva, naime, ništa ne uljepšava niti govori s figom u džepu. A to onda i tvrtka osjeća. Zbog kritike uvođenja poreza na ekstra profit Span već mjesecima češlja Porezna uprava, otkrio je Dujmović. “A onda mi govorimo o zemlji znanja i unicorna”, ističe. Navodi i da je naš veliki problem korupcija. “Zašto upis zemljišta u RH traje pet godina? Zato da se nagradi svaki donositelj odluke. U SAD-u je upis zemljišta javan, brz i transparentan”, navodi.

Oduševio ga je primjer Estonije. Kako kaže, svaki razgovor s poslovnim partnerima nakon par minuta završi na politici i lošim političarima, osim u Estoniji.

“Oni obožavaju svoju vladu”. A ta je vlada u konačnici stvorila ekosustav u kojoj se razvio i Skype. U konačnici, iz Skypea je, navodi, nastalo više od 100 tvrtki te je otvoreno više desetaka tisuća mjesta. Tog ekosustava u Hrvatskoj nema. Dapače, kaže Dujmović, naš IT sektor uglavnom se sastoji od “body shop” tvrtki, odnosno onih koje usluge, konkretnije rad, prodaju stranim kompanijama. Dujmović ističe dva startupa koja cijeni – Sofascore i CircuitMess Alberta Gajšaka.

“Izdvaja ih što ti ljudi uistinu vole to što rade, pa je i to što rade uistinu dobro”, navodi Dujmović koji ne podržava ‘hajp’ oko startup svijeta i uvjerenja da svatko može biti poduzetnik. “Guranje svakog u poduzetništvo je karakteristika siromašnih država, ne bi li ljude maknuli sa socijale. Lako je otvoriti tvrtku, a teže od nje nešto konkretno napraviti. Za to treba imati dobar poslovni model”, zaključuje Dujmović.

Komentirajte prvi

New Report

Close