Toni Milun ima važnu preporuku za građane, tiče se prešutnog prekoračenja

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2023. u 12:50
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) je reagirala kad je primijetila ovu situaciju te inicirala dogovore kako bi regulirala taj problem.

U intervjuu za N1, poznati matematičar Toni Milun je razgovarao o temama poput prešutnog prekoračenja i dopuštenog minusa na bankovnim računima.

Prema njegovim riječima, dopušteni minus je strogo reguliran i ima ograničenje od oko devet posto, uzimajući u obzir kamatne stope i naknade banke za vođenje računa. S druge strane, prešutno prekoračenje ima nešto blaže ograničenje, no nosi veću kamatnu stopu. Milun je naveo primjer da su banke, bez obavještavanja klijenata, ‘promijenile’ njihove račune iz dopuštenog minusa u prešutno prekoračenje, što je rezultiralo višim kamatama i naknadama.

Hrvatska narodna banka (HNB) je reagirala kad je primijetila ovu situaciju te inicirala dogovore kako bi regulirala taj problem.

Milun je zatim podijelio savjet građanima u vezi s minusima na računima. Naglasio je da je sada prešutno prekoračenje dovedeno na razinu dopuštenog minusa, ali da to neće trajati zauvijek, već će ova situacija trajati još nekoliko mjeseci, najkasnije do početka ljeta sljedeće godine. Pozvao je ljude da se obrate svojim bankama i zatraže da prešutno prekoračenje ponovno postane dopušteni minus. Upozorio je da bi zadržavanje prešutnog prekoračenja moglo dovesti do većih kamatnih stopa i manje zaštite za korisnike.

Milun je preporučio da građani što prije reguliraju svoje račune s bankom kako bi izbjegli moguće probleme u budućnosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za ovog šonju ja sam dr Beck

New Report

Close