Tečaj eura skliznuo ispod 1,07 dolara, valuta je pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. lipanj 2024. u 08:24
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Euro je pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je euro pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je protekloga tjedna 0,3 posto, na 105,83 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti porasla 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0693 dolara.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, pa je dosegnuo 159,80 jena, najvišu razinu u gotovo dva mjeseca.

U fokusu ulagača bile su prošloga tjedna izjave niza čelnika američke središnje banke. Većina njih poručila je da je inflacija i dalje iznad ciljanih razina od 2 posto i da neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Tim više što svi posljednji podaci pokazuju da najveće svjetsko gospodarstvo i dalje stabilno raste, što bi moglo podržati inflaciju na povišenim razinama.

Prema nedavno objavljenim procjenama, čelnici Feda u ovoj godini očekuju samo jedno smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova.

Stoga se čini da će Fed zadržati kamate na povišenim razinama dulje nego središnje banke u Europi.

Nedavno je Europska središnja banka započela ciklus popuštanja monetarne politike, a prošloga je tjedna švicarska središnja banka po drugi put ove godine smanjila kamate za 0,25 postotnih bodova.

Premda je britanska središnja banka (BoE) na sjednici prošloga tjedna ostavila kamate nepromijenjene, očekuje se da će i čelnici BoE-a uskoro smanjiti cijenu novca.

Zbog toga je američka valuta ojačala prema većini europskih, među ostalim, i prema euru, čiji je tečaj skliznuo ispod 1,07 dolara.

Euro je pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj, nakon što je nedavno predsjednik Emmanuel Macron odlučio raspisati izvanredne parlamentarne izbore za kraj ovoga mjeseca i početak srpnja jer je na izborima za Europski parlament pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

„Čini se da ulagači oklijevaju povući jače poteze uoči izbora u Francuskoj jer je to sada najviše u fokusu u Europi”, kaže Erik Nelson, strateg u banci Wells Fargo.

Komentirajte prvi

New Report

Close