Sve više središnjih banaka razmišlja o uvođenju digitalne valute

Autor: Poslovni.hr , 14. travanj 2022. u 14:59
Najpopularnija kriptovaluta iznad 10.000 dolara/REUTERS

Budućnost novca je digitalna.

Procjenjuje se da više od 80 % središnjih banaka razmišlja o uvođenju digitalne valute središnje banke (engl. Central Bank Digital Currency, CBDC) ili su to već učinile. Publikacija PwC CBDC Global Index 2022 analizira i rangira vodeće projekte vezane uz CBDC za građanstvo i za središnje depozitarne agencije. Indeks ocjenjuje trenutačnu fazu razvoja projekata vezanih uz CBDC uzimajući u obzir mišljenje središnje banke i javni interes.

Općenito, projekti vezani uz CBDC (digitalne valute namijenjene javnoj uporabi) za građanstvo dosegnuli su višu razinu zrelosti od projekata za središnje depozitarne agencije (digitalne valute koje koriste financijske ustanove s računima u središnjim bankama), ali je u protekloj godini zabilježen napredak u nizu takvih uspješnih pilot projekata.

Projekte za građanstvo u Indeksu predvode eNaira Središnje banke Nigerije (CBN), prvi CBDC u Africi, i Sand Dollar, koji je kao zakonito sredstvo plaćanja u listopadu 2020. godine izdala Središnja banka Bahama, čime su Bahami postali prva zemlja koja je uvela CBDC. Kina je postala prva velika ekonomija koja je, koristeći digitalni juan, testirala CBDC u 2020. godini, a od ožujka 2022. godine pilot programi su uvedeni u 12 gradova, uključujući Peking i Šangaj.

Što se tiče središnjih depozitarnih agencija, vodeće mjesto u Indeksu zauzima zajednički projekt Monetarne uprave Hong Kong (HKMA) i Središnje banke Tajlanda (BoT) za pokretanje projekta mBridge koji je usmjeren na razvoj prototipa za dokazivanje inovativnog koncepta (engl. proof of concept, POC) koji će omogućiti prekogranična devizna plaćanja u stvarnom vremenu na temelju tehnologije distribuirane knjige. Rad Monetarne uprave Singapura (MAS) također je visoko rangiran i to s dva nova projekta vezana uz CBDC, kojim nastavlja razvoj CBDC-a za depozitarne agencije za plaćanja u različitim valutama.

Jačanje aktivnosti na području digitalnih valuta

Izvješće PwC-a također pruža pregled stabilnih kriptovaluta (engl. stablecoins), digitalnih valuta osiguranih, primjerice, fiat valutom, čime se mogu premostiti tradicionalni financijski ekosustav i digitalne tehnologije.

Haydn Jones, stručnjak za blockchain i kriptovalute iz PwC-a UK izjavio je: „Ovogodišnji Indeks pokazuje da središnje banke pojačavaju aktivnosti na području digitalnih valuta. Države su na različitim razinama zrelosti što se tiče CBDC-a i svaka ima svoje različite motivacijske čimbenike, a to su između ostalih povećanje financijske uključenosti, olakšavanje prekograničnih plaćanja i kontrola financijskog kriminala. Očekujemo da će se istraživanje, testiranje i primjena CBDC-ova intenzivirati u 2022. godini. Uspjeh nigerijske eNaire vjerojatno će potaknuti razvoj CBDC-ova u zemljama u kojima je financijska uključenost jedan od ključnih željenih ishoda.”

John Garvey, Globalni voditelj financijskih usluga, PwC SAD, rekao je: „Posebno je važno da financijske ustanove razumiju kako središnje banke stoje s digitalnim valutama, jer će u konačnici CBDC-ovi postajati dio platnog sustava i početi utjecati na bilance banaka. Ključno pri razjašnjavanju poslovne opravdanosti CBDC-a je detaljno savjetovanje sa središnjim bankama i to s aspekta uključivosti, financijske uspješnosti i interoperabilnosti. Jedna stvar je jasna – snižavanje troškova plaćanja u gospodarstvu daje vrijednost kroz cijelo gospodarstvo i građanima. Ako CBDC-ovi u konačnici budu omogućili učinkovitije usluge plaćanja, to će svima biti od koristi.”

Komentirajte prvi

New Report

Close