Sutra ćemo više znati o inflaciji, stabilizaciji cijena, kamatnim stopama…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. travanj 2023. u 14:20
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Do kraja tjedna na dnevnom redu rasprave Sabora je još šest točaka,

U Hrvatski sabor u srijedu dolazi guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić kako bi predstavio informacije o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u 2021. i prvom polugodištu 2022. godine.

Biti će to prilika zastupnicima da guvernera Vujčića pitaju sve što ih zanima o inflaciji, stabilizaciji cijena, kamatnim stopama i slično.

Prvu polovinu 2022. obilježila je ruska invazija na Ukrajinu, pri čemu je rat dodatno potaknuo rast cijena sirovina i energenata koji je počeo još 2021. Domaće se gospodarstvo ipak uspjelo oduprijeti tim izraženim negativnim utjecajima i to ponajprije zbog visokog rasta inozemne potražnje, navodi se u izvješću HNB-a za prvo polugodište 2022.

Inflacija potrošačkih cijena u prvoj se polovini 2022. primjetno ubrzala, s 5,5 posto u prosincu 2021. na 12,1 posto lipnju 2022.

Realni bruto domaći proizvod u prvom polugodištu 2022. bio je 8,2 posto veći u odnosu na isto razdoblje godinu prije, a najsnažniji pojedinačni doprinos ukupnom rastu dao je rast ukupnog izvoza, posebice izvoza usluga, što je posljedica dobrih ostvarenja turističke aktivnosti nakon oporavka potražnje nakon pandemije, stoji u izvješću.

U  srijedu Sabor će raspraviti i Interpelaciju o radu Vlade vezano za nedovoljnu zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura, koju je na poticaj Hrvatskih suverenista početkom godine podnijelo 16 oporbenih zastupnika.

Interpelacijom, koju je Vlada odbacila, žele obvezati ministra gospodarstva da najmanje jednom mjesečno Sabor izvijesti što se poduzima u suzbijanju neopravdanog rasta cijena te da nakon usvajanja interpelacije Vlada objavi „crne liste” svih poslovnih subjekata koji su neopravdano dizali cijene, ali i da se za takve ukine državne subvencije za 2023.

Do kraja tjedna na dnevnom redu rasprave Sabora je još šest točaka, među kojima su izvješća o radu policije u 2020. i 2021. u četvrtak, te prijedlog Kluba Socijaldemokrata zakona o logopedskoj djelatnosti na rasporedu u petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close